Nieuws

Salarissen Eredivisie stijgen in coronajaar, FC Twente uitzondering op regel

Salarissen Eredivisie stijgen in coronajaar, FC Twente uitzondering op regel

19-05-2022 11:19

Ondanks dat de Eredivisie-clubs minder inkomsten genereerden in het coronaseizoen 2020/2021, zijn de spelerssalarissen in dat seizoen gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de Eredivisie-financiën van het Sports & Economics Research Centre (SERC) van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

De Eredivisie-ploegen kregen gedurende het coronatijdperk zware klappen te verduren. Alle clubs samen leden een verlies van zo'n 70 miljoen euro. "Er zijn veel grote verliezers, maar dat geldt niet voor een groot deel van de spelers", reageert onderzoeker Willem de Boer tegenover Trouw. "Dat de clubs ingeteerd hebben op het eigen vermogen is een bewuste keuze. Ze hadden het anders kunnen oplossen, door te bezuinigen op spelers."

FC Twente is de uitzondering op de regel. De Tukkers besloten in het seizoen 2020/2021 juist flink te bezuinigen op de selectie. Zo gaf de ploeg van Ron Jans de jeugd een kans, verkocht het doelman Joël Drommel voor 3,5 miljoen aan PSV en kon dat geld uitgeven door transfervrije spelers een contract aan te bieden of te huren. "Ik had eigenlijk verwacht dat meer clubs in tijden van nood afscheid zouden nemen van dure spelers en voor de eigen jeugd zouden kiezen, om kosten te drukken. Dat is niet gebeurd", aldus De Boer.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!