Nieuws

Engelse voetballer op jonge leeftijd uit de kast: 'Dit is een grote stap voor me'

Engelse voetballer op jonge leeftijd uit de kast: 'Dit is een grote stap voor me'

16-05-2022 18:54

Blackpool-speler Jake Daniels heeft maandag een statement naar buiten gebracht over zijn homoseksualiteit. De zeventienjarige aanvaller, die dit seizoen zijn debuut maakte in de Championship, is daarmee de eerste voetballer sinds 1990 die de stap durft te zetten. Blackpool schaart zich volkomen achter Daniels en is blij dat hij nu volledig zichzelf kan zijn.

Daniels speelt zijn meeste minuten in de jeugdopleiding van Blackpool, maar mocht dit seizoen al aan het eerste ruiken. 'Het is een fantastisch seizoen voor me geweest met mijn debuut, dertig goals in de jeugd, mijn eerste profcontract en successen in de FA Youth Cup. Maar buiten het veld heb ik mijn echte ik verborgen', schreef Daniels. 'Ik weet al mijn hele leven dat ik homo ben. Nu ben ik ook klaar om daar voor uit te komen.'

Het taboe op homoseksualiteit is er een die niet alleen in Engeland bekend is, maar ook in de rest van de voetbalwereld. Justin Fashanu was de laatste speler die er voor uit durfde te komen, maar kreeg daarbij niet de steun waarop hij had gehoopt. Zijn eigen broer verdedigde hem niet en bij de clubs waar hij speelde voelde hij zich niet altijd geaccepteerd. Het kwam uiteindelijk zo ver dat Fashanu zich van zijn eigen leven beroofde, nadat hij werd beschuldigd van aanranding.

In de zomer van 2020 kwam er een soortgelijke seksuele openbaring als die van Daniels naar buiten, maar de Premier League speler die er mee kwam hield zich anoniem. Blackpool-speler Daniels doet dit niet. 'Dit is een stap voor me, maar ik ben geïnspireerd door mensen als Josh Cavallo en Matt Morton. Ook zij hadden de moed en vastberadenheid om voor verandering te zorgen.'

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!