Liverpool pakt FA Cup ten koste van Chelsea, Tsimikas beslist strafschoppenserie

14-05-2022 20:35 Laatste update: 20:56

Chelsea FC en Liverpool FC hebben de neutrale kijker zaterdagavond nog maar eens getrakteerd op een zinderende wedstrijd in de finale van de FA Cup. Net als in de League Cup stond na 120 spannende minuten de brilstand op het scorebord, waardoor de beslissing na strafschoppen moest vallen. Uiteindelijk trok Liverpool aan het langste eind en is de tweede prijs van het seizoen binnen voor Jürgen Klopp en de zijnen.

Liverpool nam in de eerste helft het heft in handen, maar dat leidde niet tot doelpunten. Chelsea werd vooral in het eerste half uur naar achteren gedrukt, maar The Blues kwamen aan het einde van de eerste helft toch tot enkele grote kansen. De grootste kans van de wedstrijd was een schuiver van Christian Pulisic die vlak voor rust voorlangs ging. Mohamed Salah moest na een half uur het veld verlaten vanwege een liesblessure. Hij werd vervangen door Diogo Jota. Het hoogtepunt van de eerste helft was een fantastische steekpass van Trent Alexander Arnold.

In de tweede helft werden de verhoudingen in de openingsfase volledig omgegooid. Chelsea schoot uit de startblokken en dat leidde in de eerste paar minuten van het tweede bedrijf tot drie levensgrote kansen. Alisson Becker en de lat voorkwamen dat Chelsea op voorsprong kwam. Tien minuten voor tijd kwam Hakim Ziyech in het veld voor Romelu Lukaku, die weinig liet zien in de finale. In de slotfase had Liverpool het beste spel en ook daar kwamen veel kansen uit voort. Luis Diáz en Andy Robertson raakten de paal en vooral laatstgenoemde had daar echt meer mee moeten doen.

Na de reguliere speeltijd stond, net als in de finale van de League Cup, de stand van 0-0 op het bord, waardoor er moest worden verlengd. Virgil van Dijk werd voor de verlenging naar de lijn gehaald en vervangen door Joel Matip. Een bijzonderheid, aangezien de Nederlander voor het eerst dit seizoen een wedstrijd niet volledig speelt bij The Reds. In de eerste helft van de verlenging zocht Chelsea de aanval en kreeg Liverpool pas in de laatste paar minuten de bal van de eigen helft af. Diáz, die de gevaarlijkste man van Liverpool was, werd vervangen door Roberto Firmino.

In het laatste kwartier leek de motor bij beide ploegen aardig leeg en dat leidde tot veel slordigheden en balverlies. De kramp schoot er zelfs in bij doelman Édouard Mendy, die in deze finale minder wereldreddingen moest verrichten dan tijdens de League Cup-finale. Net als in die finale kwam het na 120 minuten voetballen op strafschoppen aan.

César Azpilicueta miste een strafschop voor The Blues en trof de buitenkant van de paal. Mendy mocht blijven staan en werd niet vervangen door Kepa Arrizabalaga en de Senegalees betaalde dat vertrouwen uit door de vijfde strafschop, van Sadio Mané, te pakken. Vervolgens mocht Ziyech aantreden, die onberispelijk hard binnenschoot. Vervolgens miste Mason Mount, waardoor Liverpool weer op match point kwam. Kostas Tsimikas mocht voor de laatste strafschop aanleggen en de oud-speler van Willem II faalde niet.

Door de eerste FA Cup in zestien jaar binnen te slepen kan Liverpool nog steeds de quadruple pakken. Op 28 mei wacht Real Madrid in de finale van de Champions League en in de Premier League is de achterstand op Manchester City drie punten.