Doek valt voor PEC Zwolle, Sparta klimt naar vijftiende plaats, RKC is veilig

11-05-2022 21:59 Laatste update: 22:48

PEC Zwolle is woensdag gedregadeerd uit de Eredivisie. De hekkensluiter in de Eredivisie ging ten onder tegen Sparta. De ploeg van Maurice Steijn doet op zijn beurt uitstekende zaken en klimt naar de vijftiende plek. RKC Waalwijk speelde zich dankzij een zege op Heracles Almelo veilig. Fortuna Sittard en Willem II moeten vrezen voor degradatie.

Sparta - PEC Zwolle 2-0
Sparta schoot uit de startblokken tegen PEC Zwolle. Al na twee minuten barstte er een orkaan van vreugde los op Het Kasteel toen Adil Auassar een scherp aangesneden vrije trap met de buitenkant van zijn linkervoet tot treffer promoveerde. Even later kwamen de gastheren goed weg toen een voorzet van de bezoekers op de lat zeilde. In de 24ste minuut veerde het publiek opnieuw op toen Vito van Crooij op aangeven van Youssef Namli knap de 2-0 binnenvolleerde.

Pas in de uiterste slotfase begon PEC met voetballen, alleen kwam het slotoffensief te laat. Sparta wist de overwinning over de streep te zetten en steeg - mede door de resultaten elders - naar de veilige vijftiende plaats op de ranglijst. Voor de Blauwvingers zijn, ondanks een uitmuntende tweede seizoenshelft, de druiven zuur: degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie is een feit.

Cambuur - Willem II 1-1
Met 29 punten uit 32 wedstrijden begon Willem II als nummer zeventien aan de ontmoeting met SC Cambuur. Die ploeg had op papier, ondanks de belabberde vorm, nog steeds een kans op het bereiken van de play-offs. Op slag van rust opende Cambuur de score. Met een waanzinnige pegel van een meter of dertig schoot Sekou Sylla de bal met veel effect over de kansloze doelman Timon Wellenreuther van de Tricolores.

Het werd de avond van de linksbacks in Leeuwarden. In de 55ste minuut volgde de gelijkmaker van Willem II. Een fraaie dribbel van Derrick Köhn bekroonde hij zelf met een doelpunt. Na knap te hebben gekapt en gedraaid schoot hij met een hard schot in de rechteronderhoek raak. Verder dan die ene treffer kwamen de Tricolores in het restant van het duel niet meer.

Fortuna Sittard - Vitesse 1-2
Door de overwinning van Sparta waart het degradatiespook ineens rond in Limburg. Fortuna Sittard ging op eigen veld met 1-2 onderuit en zakte het door de nederlaag op doelsaldo naar de zestiende plaats in de Eredivisie.

Het was lang wachten op doelpunten in de eerste helft. In het slot van het eerste bedrijf ontbrandde het duel echter volledig. Eerst was het Paul Gladon die de thuisploeg vanaf de stip op voorsprong knalde. Even later was de stand alweer rechtgetrokken: het was Million Manhoef die een minuut na de openingstreffer op aangeven van Riechedly Bazoer de gelijkmaker verzorgde.

In de tweede helft was het nog één keer raak: Loïs Openda scoorde op fraaie wijze en stuurde Fortuna met zijn treffer naar een virtuele nacompetitieplek.

RKC Waalwijk - Heracles Almelo 2-0
Alleen een statistisch wonder kan er nog voor zorgen dat RKC na dit seizoen niet meer actief is in de Eredivisie. Voorafgaand aan het duel moest RKC ineens weer naar onderen kijken op de ranglijst, doordat de drie laagst genoteerde ploegen allemaal punten pakten. Tegen de bezoekers uit Almelo was het Michiel Kramer die het Mandemakers Stadion in extase bracht. Een fout van de bezoekers werd genadeloos afgestraft en voor de spits was het een koud kunstje om de 1-0 tegen de touwen te schuiven.

Hoogtepunt van de wedstrijd was zonder enige twijfel het doelpunt van Richard van der Venne. De aanvallende middenvelder lepelde de bal uit een lastige stuit op fantastische wijze in de goal. In de tweede helft kwam de overwinning niet meer in gevaar, waardoor RKC Waalwijk vrijwel zeker is van een extra jaar in de Eredivisie.