Feyenoord en Twente winnen, AZ op de valreep gelijk tegen Utrecht

11-05-2022 22:05 Laatste update: 22:11

FC Twente eindigt als nummer vier in de Eredivisie. De Tukkers waren met 3-0 te sterk voor FC Groningen, terwijl de Alkmaarders met een uitslag van 2-2 in de fout gingen bij FC Utrecht. Feyenoord was al officieus derde, maar stelde deze plek tegen Go Ahead Eagles definitief veilig: 0-1.

Go Ahead Eagles - Feyenoord

De wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en Feyenoord kwam moeilijk op gang, maar na een kleine 25 minuten spelen leek de thuisploeg een penalty te krijgen. Alireza Jahanbaksh, die het weer eens in de basis mocht proberen, vloerde een Eagles speler onder het oog van een resoluut beslissende Danny Makkelie. Na ingrijpen van de VAR werd duidelijk dat de Iranees keurig de bal speelde. Op enkele speldenprikjes van Luuk Brouwers en Jahanbaksh na, werden beide ploegen verder niet echt gevaarlijk in de eerste helft.

In de tweede helft waren het de Rotterdammers die dicht bij de voorsprong waren. Na goed doorzetten van Marcus Pedersen, kopte Bryan Linssen de bal op de deklat. Even later was het dan toch raak voor de Feyenoord-spits, die mogelijk aan zijn laatste wedstrijden bezig is. Na goed doorzetten van Jahanbaksh kwam hij alleen voor Eagles-doelman Andries Noppert, en schoot zonder problemen raak. De goal van Linssen was tevens het laatste wapenfeit van de wedstrijd.

Twente – Groningen

Voorafgaand aan het duel vond er een heftig, emotioneel moment plaats. Bij de opkomst van het duel was er een bijzondere aanwezige betrokken: het zoontje van de overleden Lukoki. Samen met de selectie van Twente bewees hij zijn vader een laatste dienst.

Groningen drong aan en kreeg via Michael de Leeuw een aantal kansen, maar het was Twente dat op voorsprong kwam. Vaclav Cerny maakte zijn eerste treffer sinds zijn rentree na zijn blessure, en vierde dit door het shirt van Lukoki omhoog te houden. Na de openingstreffer van de thuisploeg was het opnieuw Groningen dat aandrong, maar tot een treffer voor rust kwam het niet.

In de tweede helft kwam Twente beter in de wedstrijd, en werd door een pegel van Ricky van Wolfswinkel aardig gevaarlijk. Even later waren het de Tukkers die de voorsprong na een slippertje van Groningen uitbouwde. Dimitris Limnios profiteerde optimaal van de malaise achterin. Tien minuten later was het opnieuw de Griek die de verder ging met waar hij gebleven was: scoren. De diepgaande Van Wolfswinkel wist hem te bedienen voor het derde doelpunt van de avond.

Utrecht - AZ

Woensdagavond stond er één man centraal in De Galgenwaard: Willem Janssen. De Utrecht-kapitein kreeg een prachtig eerbetoon in de vorm van een speciaal shirt. Op de shirts was midden op de borst een foto van Janssen te zien, en daarnaast was zijn handtekening verwerkt in de rugnummers.

Na kort aandringen van Utrecht, was het AZ dat stevig het gaspedaal indrukte. Binnen een tijdsbestek van drie minuten stond de ploeg van Pascal Jansen met 0-2 voor. Twee keer was het Jesper Karlsson die de aangever was, en Vangelis Pavlidis die het net wist te vinden. Tien minuten voor rust deed Utrecht iets terug. Na een snelle één keer raken aanval was het Joris van Overeem die Sander van de Streek wist te bedienen, die niet faalde oog in oog met Vindahl Jensen.

Na de rust was het Utrecht dat nadrukkelijk op zoek ging naar de gelijkmaker. Via Hidde ter Avest was het daar al snel dicht bij, maar Jensen wist zijn inzet te pareren. Utrecht drong aan, en met succes: in de extremis bracht Douvikas iedereen die Utrecht een warm hart toedraagt in extase. Even voor dit heuglijke moment, kreeg Janssen een publiekswissel