Ajax wint gemakkelijk van sc Heerenveen en kroont zich tot landskampioen

11-05-2022 21:52 Laatste update: 22:52

Ajax heeft zich woensdag tot landskampioen van Nederland gekroond. De ploeg van afzwaaiend trainer Erik ten Hag kwam geen moment in de problemen tegen sc Heerenveen en boekte een overtuigende 5-0 overwinning. Daarmee is de 36ste landstitel in de clubhistorie een feit.

De opdracht voorafgaand aan het duel was eenvoudig: bij een overwinning zou de kampioensschaal eindigen. Ajax liet er vanaf de eerste minuut geen gras over groeien en kwam na twintig minuten spelen op voorsprong via een treffer van publiekslieveling Nicolás Tagliafico. Na een fraaie aanval schoot de Argentijnse back  tegendraads binnen en daarmee zette hij de Johan Cruijff Arena in vuur en vlam.

Via treffers van Steven Berghuis, na een uitstekende individuele actie van Jurriën Timber en een benutte strafschop van Sébastien Haller liepen de hoofdstedelingen nog voor rust uit naar een 3-0 voorsprong. Als er van enige spanning nog sprake was, was die na de derde treffer van Ajax volledig verdwenen. Heerenveen kwam amper in het stuk voor.

In de tweede helft onstak het feest dan ook al op de tribunes en geloofden de mannen van Ten Hag het verder wel. Invaller Mohamed Kudus was met een prachtige geplaatste bal nog dicht bij de vierde treffer in de 75ste minuut, maar zijn inzet spatte uiteen op de onderkant van de lat. De andere Amsterdamse invaller, Brian Brobbey, strooide nog wat extra zout in de Friese wond door in de 85ste minuut uit een rebound eenvoudig binnen te tikken: 4-0.

Uiteindelijk schoot Edson Álvarez zichzelf de geschiedenisboeken in door de laatste treffer van het kampioensduel voor zijn rekening te nemen. Een afgeslagen voorzet werd opnieuw ingebracht door Mohamed Daramy, waarna de Mexicaan de 5-0 aantekende.

Daarmee kroonden de Amsterdammers zich op overtuigende wijze tot landskampioen van het seizoen 2021/22.