Fortuna wint verrassend bij Twente en zet grote stap naar handhaving in Eredivisie

07-05-2022 20:45

Fortuna Sittard heeft zaterdagavond weten te verrassen in het uitduel met FC Twente. De bezoekers uit Limburg trokken een 1-2 overwinning over de streep en klimmen daardoor langzaam uit de degradatiezone. Door de nederlaag van Twente krijgt AZ de uitgelezen kans om naast de Tukkers te komen.

Op de ranglijst verschillen de twee ploegen flink wat, maar in de openingsfase wisten beide ploegen maar weinig kansen te creëren. Na het openingskwartier meldde Fortuna zich steeds meer op de helft van Twente en dat leidde uiteindelijk tot de openingstreffer. Na een klein half uur zette Zian Flemming de ploeg uit Sittard op voorsprong. Twente ging op zoek naar de gelijkmaker, en werd vlak voor rust beloond. Ricky van Wolfswinkel schoof de bal tegen de touwen op aangeven van Ramiz Zerrouki.

Flemming zorgde een paar minuten later voor zijn tweede doelpunt. De ploegen gingen met een stand van 1-2 rusten en dat was niet onverdiend: Twente was niet in goede doen en kreeg weinig kansen. Na rust had Joshua Brenet de gelijkmaker op zijn schoen, maar de bal werd voor de doellijn weggewerkt. Een volgende kans van Van Wolfswinkel trof ook niet doel. Twente zette in de tweede helft steeds meer druk, maar Fortuna hield stand.

Het tempo lag duidelijk te hoog voor de bezoekers, die twintig minuten voor tijd al begonnen met trucjes om tijd te rekken. Daardoor bedroeg de extra tijd maar liefst acht minuten. De ploeg uit Sittard wist de voorsprong te behouden, waardoor de drie punten verrassend meegaan naar Limburg.

Door de overwinning klimt Fortuna naar 32 punten en is de ploeg op de vijftiende plaats te vinden. De voorsprong op nummer zeventien Sparta Rotterdam bedraagt nu zes punten. FC Twente blijft op 62 punten steken en geeft AZ de kans op punten gelijk te komen in strijd om de vierde plek. AZ speelt zondagmiddag in Alkmaar tegen Ajax.