Nieuws

Villarreal maakt zich op voor kraker: 'Een hele grote club in een kleine stad'

Villarreal maakt zich op voor kraker: 'Een hele grote club in een kleine stad'

27-04-2022 13:21

Villarreal is bezig aan een geweldig Europees seizoen en treft woensdagavond Liverpool FC in de halve finale van de Champions League. De club uit de stad met slechts 50.000 inwoners won vorig jaar al de Europa League en verrast nu in het miljardenbal. Het Algemeen Dagblad ging op bezoek in Spanje. 

Villarreal verraste vriend en vijand door met Bayern München af te rekenen in de kwartfinales. Duizenden Duitse supporters meldden zich in Vila-Real (de stadsnaam wordt op Valenciaanse wijze geschreven) wat zorgde voor een stroom aan toerisme. Iets wat de inwoners van de kleine stad niet gewend zijn.

"Toeristisch zijn we niet", stelt een inwoner tegenover de krant. "We hebben hier geen strand en ook geen bergen. Tachtig procent van de bevolking verdient zijn geld in het aardewerk. De club, het voetbal is er voor hen, niet voor toeristen." Eigenaar Fernando Roig heeft bijna eigenhandig de kleine club omgetoverd in een Europese topploeg. In 1998 kocht Roig een meerderheid van de aandelen en sindsdien doet de club het steeds beter.

Onder meer de gerichte aankopen van Villarreal zorgen voor veel succes. Trainer Unai Emery, eerder actief bij Arsenal en Paris Saint-Germain, moest Nederlander Arnaut Danjuma hoe dan ook hebben. De spits speelde bij Bournemouth AFC en werd voor ruim twintig miljoen euro overgenomen. Inmiddels is de spits goed voor zes doelpunten in het miljardenbal en tien treffers in de competitie. Woensdagavond wacht misschien wel de grootste uitdaging uit de clubgeschiedenis. "Het is een grote club uit een klein stadje", zei Danjuma al eens treffend. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!