Nieuws

Zorgelijke constatering KNVB: Hooliganisme in Nederland neemt toe

Zorgelijke constatering KNVB: Hooliganisme in Nederland neemt toe

20-10-2021 10:53

De KNVB heeft een forse toename van het aantal tuchtzaken door wangedrag van voetbalsupporters geconstateerd. Na de eerste negen speelrondes lopen er al 45 zaken, terwijl het er voor de pandemie gemiddeld zeventig tot negentig in een geheel seizoen waren.

Een woordvoerder van de KNVB meldt deze zorgelijk constatering aan De Telegraaf. Naast het aantal tuchtzaken is ook het aantal reeds uitgedeelde stadionverboden reden tot onderzoek. Tot dusver zijn er al 150 stadionverboden uitgedeeld in Nederland, weggezet tegen driehonderd in het laatste volledig gespeelde seizoen voor de coronacrisis.

De woordvoerder stipt een mogelijke oorzaak voor het wangedrag aan. "Dit seizoen is anders dan andere seizoenen. Het lijkt erop dat mensen na de beperkingen van de coronacrisis nu een uitlaatklep zoeken voor opgekropte frustraties, maar dat is geen excuus natuurlijk." De bond onderzoekt momenteel mogelijkheden om het probleem in te dammen. Volgens de zegsman is het belangrijk dat alle clubs consequent optreden en één lijn trekken.

Afgelopen weekend ging het tijdens NEC - Vitesse nog mis, toen supportersgroepen van NEC de confrontatie zochten met de politie. Ook bij FC Twente - Willem II was het zondag raak: de stadionomroeper moest de fans van de thuisploeg vragen om de spreekkoren richting arbiter Jochem Kamphuis te stoppen.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!