'Pover' Ajax heeft opvallende uitblinker tegen NEC en wint door 'gouden wissel'

25-04-2022 09:24

Ajax kende zaterdag een moeizame zege uit bij NEC (0-1). Ook de Nederlandse kranten zagen de Amsterdammers goed wegkomen door het doelpunt van Brian Brobbey in de absolute slotfase.

'Met een al weken in matige vorm stekend elftal kostte dat tegen NEC de nodige moeite, zo bleek al snel. De Amsterdammers kregen hun aanvalsspel maar mondjesmaat van de grond en gaven', schrijft De Telegraaf. 'Bovendien veel ruimte weg, waardoor de grootste kansen voor rust voor de thuisploeg waren.'

Ajax kreeg in de eerste helft een penalty, die werd gemist door aanvoerder Dusan Tadic. Dat was volgens De Telegraaf een kantelpunt. 'Naarmate de eerste helft vorderde, had het kwartje de andere kant op moeten vallen toen Dusan Tadic mocht aanleggen van elf meter na een overtreding van Jordy Bruijn op Jurriën Timber.'

Het Algemeen Dagblad zag ondanks het matige voorkomen van Ajax wel een uitblinker bij de Amsterdammers. 'Hoewel Ajax een moeilijke wedstrijd kende tegen NEC viel middenvelder Kenneth Taylor positief op. Hij krijgt een 7,5 voor zijn optreden', schrijft het AD.

Het AD vond Ajax wel sterk voor de dag komen, maar volgens hen miste de ploeg van Erik ten Hag stootkracht. 'De koploper was dominant, creëerde ook wel kansjes, maar de trekker goed overhalen lukte in de drukke doelmond van NEC niet.' Verder viel Steven Berghuis in negatieve zin op. De volgende worsteling volgde in de Goffert, ook omdat Steven Berghuis op slag van rust, na goed voorbereidend werk van Timber, hopeloos over schoot. Dat trainer Erik ten Hag de eerder nog geprezen topaankoop halverwege verving, was illustratief voor het stadium waar speler en elftal zich in bevinden. Berghuis is na het wegvallen van smaakmaker Antony geen schim meer van de rechtsbuiten die hij bij Feyenoord was.

Berghuis werd gewisseld voor Brobbey en dat bleek een 'gouden wisselbeurt' volgens De Telegraaf. 'Met het verstrijken van de tijd ging NEC steeds meer geloven in een resultaat, terwijl voor Ajax de volgende zeperd steeds dichterbij kwam. De wisselbeurt van Ten Hag bleek in de slotfase van het duel echter goud waard, want het was Brobbey die enkele minuten voor tijd toesloeg en Ajax op voorsprong zette.'

Door de overwinning op NEC bleef Ajax koploper in de Eredivisie. De Amsterdammers hebben vier punten voorsprong op PSV, dat zaterdag ook won bij SC Cambuur (1-2).