Ajax vernedert Borussia Dortmund en zet grote stap richting overwintering

19-10-2021 23:02

Ajax heeft dinsdagavond een grote stap gezet richting Champions League-overwintering. Na overwinningen op Sporting Portugal (1-5) en Besiktas (2-0) werd ook Borussia Dortmund in de Johan Cruijff Arena van de mat geveegd: 4-0.

Het duel met Dortmund werd vooraf bestempeld als dé topper in de Champions League-poule van Ajax. De Duitsers worden hoger ingeschaald dan Sporting en Besiktas en daarom was het des te interessanter om te zien waar Ajax Europees staat.

De eerste paar minuten waren overduidelijk voor Dortmund, maar na een minuut of vijf greep Ajax het initiatief en begon de kansenregen van de ploeg van Erik ten Hag. Eerst schoot Antony op Dortmund-doelman Gregor Kobel, die daarna in moest grijpen op een schot van Noussair Mazraoui. Kobel had twee minuten later geen antwoord op een vrije trap van Dusan Tadic, die door Marco Reus nog werd aangeraakt.

Na 25 minuten spelen kwam Ajax ook op een 2-0 voorsprong, nadat Sébastien Haller de bal perfect klaarlegde voor Daley Blind. Voetballend was Dortmund overduidelijk de mindere, al waren de Duitsers wel levensgevaarlijk in de counter. Erling Haaland werd echter prima in toom gehouden door Lisandro Martínez en Jurriën Timber. Dortmund ontsnapte voor rust aan 3-0 en had zelf pech bij een schot van Haaland, die op de uitblinkende Remko Pasveer stuitte.

Het spelbeeld veranderde in de tweede helft nauwelijks. Met Emre Can voor de (scheelgetikte) Nico Schulz opende Dortmund de jacht op de aansluitingstreffer, maar het was wederom Ajax dat de klok sloeg en al snel een kans op 3-0 kreeg. Nadat de teleurstellende Donyell Malen gewisseld werd, viel die via Antony alsnog.

De wedstrijd kreeg pas echt een gouden randje toen ook Sébastien Haller, die al vijf goals op zijn naam had staan in de Champions League, een duit in het zakje deed. Het had zelfs nog erger kunnen worden, maar groter leed bleef Dortmund bespaard.

Met negen punten uit drie wedstrijden stevent Ajax af op plaatsing voor de volgende ronde. Dortmund staat op zes punten. Over drie weken treffen beide clubs elkaar opnieuw, maar dan in Duitsland.