Zwak Ajax komt met de schrik vrij tegen NEC, invaller Brobbey is reddende engel

23-04-2022 18:29 Laatste update: 18:42

Ajax heeft zaterdag met slecht spel alsnog de volle buit gepakt tegen NEC Nijmegen. Daarmee zetten de Amsterdammers de trend van de laatste weken door. Door toedoen van Brian Brobbey werd het in de slotfase nog 0-1 voor de koploper van de Eredivisie

In de openingsfase van het duel was nog niet te zien dat Ajax zo veel moeite zou hebben met de thuisploeg. De Amsterdammers hadden het balbezit, maar wisten dat niet om te zetten in kansen. Davy Klaassen was er in de vierde minuut dicht bij met een kopbal, maar kon de kans niet verzilveren. Jonathan Okita schoot goed in de verre hoek na tien minuten, maar Maarten Stekelenburg reageerde attent. Na ruim twintig minuten had NEC, dat vooral wachtte op de counter, wederom een grote kans. Okita kon deze echter ook niet verzilveren.

Na ruim een half uur voetballen werd Ajax een strafschop toegewezen. Dusan Tadic ging achter de bal staan, maar zijn inzet miste vaart en kon worden gepakt door Mattijs Branderhorst. Tadic miste daarmee zijn derde van de laatste zes strafschoppen, waarin de Serviër toch minder zeker van zijn zaak lijkt.

In het tweede bedrijf duurde het lang voordat Ajax ging aanzetten voor een eventuele overwinning. Na ruim een uur spelen kreeg NEC de betere kansen, maar uiteindelijk kwamen de Amsterdammers alsnog langszij. Brian Brobbey kwam er in de tweede helft in voor de matig spelende Steven Berghuis. De jonge aanvaller zorgde in de slotfase voor opluchting in het Amsterdamse kamp met de late treffer. De goal werd nog bekeken voor buitenspel, maar deze werd goedgekeurd.

Mohamed Kudus kreeg in de slotminuut nog een enorme kans, maar de Ghanees schoot over. Ajax overleefde de slotfase en mag van ontzettend veel geluk spreken dat de drie punten mee naar Amsterdam gaan. De koploper van de Eredivisie speelt sinds de winterstop allesbehalve sterk en het vertrek van trainer Erik ten Hag lijkt daar niet bij te helpen. Door de overwinning is de voorsprong op achtervolger PSV nu zeven punten, maar de Eindhovenaren spelen om 21.00 uur nog tegen Cambuur Leeuwarden.