Nieuws

'Het zou het beste zijn om het hossen van supporters in stadions te verbieden'

'Het zou het beste zijn om het hossen van supporters in stadions te verbieden'

18-10-2021 19:48

Een verbod op hossen op de tribunes zou ervoor kunnen zorgen dat stadions minder gevaarlijk worden. Dat stelt Sander Pasterkamp, docent bouwtechniek aan de TU van Delft. Volgens hem is het onder vakgenoten algemeen bekend dat springen op hetzelfde ritme gevaarlijk is voor tribunes.

Toen de fans van Vitesse zondagmiddag de 0-1 zege bij rivaal NEC vierden, stortte een deel van het uitvak in. Pasterkamp was niet verbaasd, aangezien ze op hetzelfde ritme sprongen en hosten. “Tegen samen springende mensen zijn weinig constructies bestand”, laat hij weten aan het Algemeen Dagblad. “Uiteindelijk kan alles kapot.”

Een ‘hosverbod’ is volgens de docent bouwtechniek de oplossing. “Op de beelden van gisteren zag je dat het hossen werd aangemoedigd door de spelers. Dat is echt onverstandig. Het zou het beste zijn om dit hossen te verbieden. Maar ik zie dat niet zomaar gebeuren. Hoe verstandig is een voetbalsupporter die aan het feesten is? Je loopt ook het risico dat ze het door een verbod expres wel gaan doen.”

De KNVB ziet echter weinig in dat plan. In een reactie aan het AD zegt een woordvoerder dat stadions er niet voor bedoeld zijn om rustig te blijven zitten. “Stadions zijn ervoor om gebruikt te worden als stadions. Dus supporters moeten daar feest kunnen vieren. De veiligheid van die constructies is een verantwoordelijkheid van een club en een gemeente.”

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!