Nieuws

Ook Seedorf springt in de bres voor WK in Qatar: 'Ze hebben progressie gemaakt'

Ook Seedorf springt in de bres voor WK in Qatar: 'Ze hebben progressie gemaakt'

04-04-2022 12:35

Clarence Seedorf heeft zich uitgelaten over het WK in Qatar. De voormalig middenvelder hoopt op een ‘voetbalfeest’ en meent dat het land zich positief ontwikkelt op het gebied van mensenrechten.

'Qatar heeft de afgelopen jaren op vele vlakken grote progressie gemaakt', aldus Seedorf in zijn column voor NRC. 'Ook op het gebied van mensenrechten en de veiligheid van arbeidsmigranten. De Qatarezen doen hun best om het ook de supporters van over de hele wereld naar hun zin te maken, en het kan niet anders dan dat het weer een speciale voetbalmaand wordt, met de gebruikelijke sportieve verrassingen. Hopelijk wordt het één groot voetbalfeest.'

'Zoals ik al eerder aangaf is het makkelijker om van afstand kritiek op anderen te hebben dan jezelf in de spiegel aan te kijken. Als je verandering nastreeft, moet je deel uitmaken van de beweging. Qatar is verre van perfect, zoals de meeste landen in de wereld. Maar het land boekt progressie, en dat is beter dan stagnatie – dat laatste leidt vaak ook nog eens tot achteruitgang, zoals in Europa op dit moment gebeurt met discriminatie van vluchtelingen.'

Onder meer Louis van Gaal en de Noorse bond uitte hun kritiek op Qatar, terwijl Ronald de Boer juist in de bres sprong voor het land. 'Opbouwende kritiek, daar heeft Qatar wat aan. In een wereld waarin nog volop oorlog wordt gevoerd, vele miljoenen mensen op de vlucht zijn en waar nu al een paar jaar tegen een virus wordt gevochten, is het WK voetbal aan het eind van dit jaar een welkome afleiding. Een vreugdevol en succesvol toernooi kunnen we straks allemaal goed gebruiken', sluit Seedorf af.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!