Nieuws

Oproep aan tv-zenders over Ronald de Boer: 'Snoer hem de mond'

Oproep aan tv-zenders over Ronald de Boer: 'Snoer hem de mond'

04-04-2022 09:20

Valentijn Driessen heeft in zijn De Telegraaf-column opgeroepen Ronald de Boer te boycotten. De voormalig aanvaller, tegenwoordig werkzaam als analist, is ambassadeur voor het omstreden WK-organiserende gastland Qatar. Zijn controversiële mening en bagatelliserende opmerkingen hebben al diverse malen tot maatschappelijke discussie geleid.

Volgens Driesen is het niet zo moeilijk om de meningen van De Boer niet meer te hoeven horen. 'Snoer hem de mond, vraag hem gewoon niet meer naar zijn mening over Qatar', schrijft hij in De Telegraaf. 'Zonder enig moreel kompas. Vandaar geeft het talkshows geen pas meer om deze propagandist, in het uniform van ambassadeur van het WK-organisatiecomité van Qatar, nog langer uit te nodigen om zijn reclameboodschap voor het stuitende bewind in het oliestaatje te promoten.'

Zo zorgde De Boer onder meer voor ophef door een zeer uitgebreid onderzoek van kwaliteitskrant The Guardian linea recta naar de prullenbak te verwijzen. Het Britse blad onderzocht en concludeerde dat er ten minste 6.500 arbeidsmigranten bij de bouw van stadions om het leven waren gekomen. Onzin volgens De Boer. 'Alsof Amnesty International niet bestaat', vervolgt Driessen. 'Of deze wereldwijd – totalitaire regimes uitgesloten - gerespecteerde mensenrechtenorganisatie tal van rapporten over ernstige misstanden uit de duim zuigt. Of internationale werknemersorganisaties en landen waar arbeidsmigranten vandaan komen van alles verzinnen zonder gedegen onderzoek te plegen.'

Tot augustus 2021 was De Boer de vaste analist van ESPN, totdat de tv-zender besloot de samenwerking te verbreken. Directe aanleiding daartoe waren ongefundeerde uitspraken van hem in het praatprogramma Goedemorgen Eredivisie. 'Dat het trouwens slecht is gesteld met het moreel besef bij ESPN-concurrent Liberty Global, ook Amerikaans en eigenaar van de Formule I en abonneezender Ziggo Sport, bleek toen zij De Boer snel daarna contracteerde', aldus Driessen.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!