Nieuws

FIFA draait 180 graden: 'Nooit het voorstel voor een tweejaarlijks WK gedaan'

FIFA draait 180 graden: 'Nooit het voorstel voor een tweejaarlijks WK gedaan'

31-03-2022 13:53

Het idee om een tweejaarlijks WK te organiseren is definitief van de baan. Volgens FIFA-voorzitter is dit - opmerkelijk genoeg - nooit een voorstel geweest van de Wereldvoetbalbond.

Directeur voetbalontwikkeling bij de FIFA, Arsène Wenger, was druk bezig om een WK om het jaar te organiseren. "Laat ik duidelijk zijn: de FIFA heeft nooit een voorstel voor een tweejaarlijks WK gedaan", vertelt Infantino op het FIFA-congres in de Qatarese hoofdstad Doha. "Het bestuur heeft ingestemd met een onderzoek naar de haalbaarheid van dat plan, dat hebben we gedaan. We hebben alleen de haalbaarheid onderzocht", vervolgt de Zwitser.

Diverse enquêtes wezen uit dat spelers en trainers niet stonden te trappelen voor een verdere belasting van de nu al overvolle speelkalender. Daarnaast wezen onderzoeken onder voetbalfans wereldwijd uit dat de steun voor een tweejaarlijks WK beperkt was. "Het zou een flinke impact hebben. We hebben gekeken naar wat voor iedereen passend is", legt Infantino uit.

De KNVB reageerde bij monde van secretaris-generaal Gijs de Jong reeds. "De UEFA heeft zowel sportief als commercieel gehakt gemaakt van de plannen. Het is schadelijk voor de Nations League, sportief is de toegevoegde waarde onduidelijk en commercieel is de schade enorm. De KNVB heeft de afgelopen maanden gekozen om niet voor de bühne te reageren, maar de diplomatieke weg te kiezen. We hebben samengewerkt met de topbonden van de UEFA. Maar duidelijk is dat wij ertegen zijn."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!