Marokko en Tunesië sluiten tweeluik winnend af en gaan naar Qatar

29-03-2022 23:56 Laatste update: 30-03-2022 10:03

Marokko heeft dinsdagavond korte metten gemaakt met DR Congo en zich geplaatst voor het WK in Qatar. Tunesië hield Mali op een gelijkspel en wist zich daardoor eveneens te plaatsen voor het mondiale eindtoernooi.

Marokko - DR Congo 4-1
Marokko wist in het eerste duel een blamage te voorkomen en maakte door toedoen van Tarik Tissoudali vlak voor tijd gelijk. Door de 1-1 van het eerste duel moest Marokko op zoek naar een overwinning om een WK-ticket te bemachtigen. Congo had een goede uitgangspositie, maar was in Marokko geen partij voor De Leeuwen van de Atlas. Na ruim twintig minuten zorgde Azzedine Ounahi voor een prachtige openingstreffer door van afstand hard uit te halen. Vlak voor rust was het Tissoudali die voor de 2-0 zorgde.

In de tweede helft ging Marokko vrolijk verder en schoot Ounahi voor de tweede keer raak. Na de 4-0 van Achraf Hakimi nam Marokko wat gas terug en kon Congo een heerlijke eretreffer maken via Ben Malango. Door de overwinning gaat Marokko net als in 2018 opnieuw naar het WK.

Tunesië - Mali 0-0
Tunesië wist het eerste duel in Mali met 0-1 te winnen en heeft in het tweede duel geen schade opgelopen. De Noord-Afrikanen wisten niet te scoren, maar hielden de nul en mogen daarom na een bloedeloze 0-0 zich opmaken voor het WK in Qatar. Moussa Sissako is de gebeten hond aan de kant van Mali: in de eerste wedstrijd scoorde hij een eigen doelpunt en pakte hij een rode kaart.

In de Afrika Cup zorgde het treffen tussen Tunesië en Mali nog voor globale ophef toen scheidsrechter Janny Sikazwe na 84 minuten besloot om af te fluiten. Na enige ophef werd het duel weer hervat, maar floot Sikazwe de tweede keer na 89 minuten.