Nieuws

Voormalig Oranje-beul Yilmaz stopt na schlemielige hoofdrol: 'Ik ben in shock'

Voormalig Oranje-beul Yilmaz stopt na schlemielige hoofdrol: 'Ik ben in shock'

25-03-2022 14:02

Burak Yilmaz heeft zijn afscheid als international aangekondigd. De spits beëindigt zijn imposante interlandloopbaan nadat Portugal in de play off-wedstrijd om een WK-ticket met 3-1 te sterk was voor Turkije.

Yilmaz kan terugkijken op een geslaagde carrière voor het nationale team: in 77 interlands trof hij 33 keer doel. In het cruciale duel met de Portugezen vertolkte de aanvaller een negatieve hoofdrol: vanaf elf meter faalde hij hopeloos. "Ik heb geen idee hoe ik kon missen, ik ben nog steeds in shock. We hebben ons land teleurgesteld. Het spijt me heel, heel erg. Dit was mijn laatste kans op een WK. Het is over", vertelde Yilmaz na de nederlaag.

De gemiste strafschop zit de speler van Lille OSC hoog. "Na een wedstrijd als deze wil ik niet stoppen, maar ik denk niet dat het de juiste keuze is om door te gaan. Ik wil alle bondscoaches bedanken", vervolgt hij. Met Turkije kwam Yilmaz op twee eindrondes in actie: hij was er op EURO 2016 en EURO 2020 bij.

"We zeiden tegen hem dat hij er trots op mag zijn dat hij de aanvoerder van dit team is. Zonder zijn doelpunt tegen Letland hadden we niet eens in de play-offs gestaan", reageert bondscoach Stefan Kuntz. "Dit team mag trots op zichzelf zijn. Niemand in Turkije hoeft zich te schamen voor onze prestaties. Op deze wedstrijd kunnen we verder bouwen, al hebben we zeker nog wat te leren. Niet alles ging perfect, maar we zijn groeiende", besluit de Duitser.

Vorig jaar maart groeide Yilmaz uit tot kwelgeest van Oranje. In de WK-kwalificatiecyclus scoorde de Turk een hattrick in de met 4-2 gewonnen thuiswedstrijd tegen het Nederlands elftal. Deze eeuw was er geen andere speler in interlandverband die vaker scoorde tegen Oranje: in zeven interlands scoorde de 36-jarige rechtspoot vijf keer.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!