Nieuws

'Verjaardag' van monsterschorsing Kraay: 'Ik schaam me nog altijd kapot'

'Verjaardag' van monsterschorsing Kraay: 'Ik schaam me nog altijd kapot'

15-10-2021 14:15

Hans Kraay junior denkt met weinig plezier terug aan 15 oktober 1983. Op die dag kreeg de toenmalig verdediger van NAC Breda een rode kaart voor het duwen van de scheidsrechter, waarvoor hij uiteindelijk maar liefst 24 wedstrijden schorsing kreeg.

De analist kan zich het bewuste moment nog goed herinneren. "Een paar minuten voor tijd probeert een tegenstander mij te passeren", vertelt hij aan het Algemeen Dagblad. “Hij maakt een mooie beweging en ik sta op het verkeerde been. Ik zou hem met mijn andere been nog kunnen stoppen, maar besluit om hem te laten lopen. Zul je net zien dat hij toch tegen mijn knie aanloopt en valt. Volgens mij waaide hij naar me toe, het stormde die avond."

De scheidsrechter besloot geel te geven en daardoor zou Kraay de volgende wedstrijd geschorst zijn. "Ik vond het zo oneerlijk dat ik die scheids in mijn beleving een heel klein duwtje heb gegeven. Ook met wind mee denk ik, want hij viel achterover op het gras. Voordat-ie geland was, zag ik de rode kaart al in zijn hand. Tsja. Ruud Geels heeft me volgens mij weggehouden bij die man, anders was het nóg erger geworden."

In eerste instantie kreeg Kraay tien wedstrijden schorsing, maar dat vond hij veel te veel. Het beroep pakte echter volledig anders uit dan hij had verwacht, want er kwamen veertien wedstrijden bij. "Bizar. De volgende ochtend vroeg de voorzitter van NAC of ik even langs wilde komen. Dan weet je al hoe laat het is natuurlijk. Mijn contract werd per direct ontbonden. Dat vond ik misschien nog wel erger dan die schorsing, want NAC was toen een geweldige club."

De scheidsrechter van dienst zag de ESPN-analist niet meer terug. "Nee, ik heb hem een excuusbrief gestuurd en aangeboden er met hem over te praten. En er is wel eens een poging gedaan om ons samen aan tafel te krijgen, maar ik begreep dat hij daar geen prijs op stelde. Ik schaam me natuurlijk nog altijd kapot."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!