Wedstrijdverslag

Ajax uitgeschakeld in Champions League, enige kans Benfica blijkt fataal

Ajax uitgeschakeld in Champions League, enige kans Benfica blijkt fataal

15-03-2022 23:01 Laatste update: 16-03-2022 01:20

Ajax is dinsdagavond onnodig uitgeschakeld in de achtste finales van de Champions League. De Amsterdammers waren veel sterker dan bezoekers Benfica, maar vergaten te scoren. Een fout van André Onana zorgde voor de enige treffer in de wedstrijd. Benfica had aan één kans genoeg om Ajax aan de kant te zetten. 

Ajax begon dominant aan het duel en gaf Benfica geen kans zich in de wedstrijd te spelen. Binnen enkele minuten liep Sébastien Haller de bal binnen, maar bleek aangever Dusan Tadic buitenspel te staan. Het hoge tempo in de openingsminuten gaf het Amsterdamse publiek goede hoop op een snelle treffer, maar de thuisploeg vergat zichzelf te belonen in de eerste helft.

Tien minuten voor rust was Antony dreigend, maar wist doelman Odysseas Vlachodimos redding te bieden op het schot van de Braziliaan. Even later probeerde Ryan Gravenberch het van afstand, zoals tegen PEC Zwolle, maar het schot ging net over. Vlak voor rust botsten Nicolás Otamendi en André Onana op een nare manier. Aanvankelijk leek het ernstig, vooral voor Otamendi, maar beide spelers konden verder. De twee ploegen gingen met de brilstand op het scorebord de kleedkamers in.

In de tweede helft bleef Ajax het spel maken, maar wist het in het eerste kwartier geen grote kansen te creëeren. Na ruim een uur spelen maakte Blind een goede actie aan de buitenkant en legde hij voor. De kopbal van Antony belandde echter op het dak van het doel. Halverwege de tweede helft waren de Amsterdammers nog steeds heer en meester tegen de Portugezen, maar had de thuisploeg moeite om kansen uit te spelen. De bezoekers bleven op eigen helft hangen en wachtten een fout van Ajax af. 

In de zeventigste minuut kwam Antony net tekort om een bal binnen te koppen en schoot Gravenberch vervolgens op de hand van een Benfica-speler. Scheidsrechter Carlos del Cerro Grande wilde echter niets weten van het appel voor hands. Even later leek Haller al liggend de bal bij Antony te bezorgen, maar alles lukte nét niet in de aanval van de Amsterdammers en de bal werd weggewerkt. De kans weerspiegelde het wedstrijdbeeld tussen de twee ploegen: Ajax domineerde, maar het wilde allemaal nét niet. 

Naarmate de tweede helft vorderde, ging het tempo omlaag bij de Amsterdammers. Een kwartier voor tijd kreeg Ajax de deksel op de neus. Darwin Núñez kopte raak uit een vrije trap van de bezoekers, waarmee de eerste kans van Benfica meteen raak was. Onana zag er bij de tegentreffer niet goed uit en zat volledig mis. 

De onnauwkeurigheid van Ajax leek daardoor de ploeg funest te worden. Na de treffer van Benfica probeerden de bezoekers het tempo uit de wedstrijd te halen en kwam het Portugese vechtvoetbal naar boven. Erik ten Hag greep direct in en haalde Steven Berghuis en Edson Álvarez van het veld. Brian Brobbey en Davy Klaassen waren de vervangers.

De bezoekers probeerden in de slotminuten zoveel mogelijk kramp te veinzen en scheidsrechter Del Cerro Grande werkte niet met de Amsterdammers mee. De Spaanse arbiter negeerde de provocerende acties van Benfica-spelers. Door alle ophoudingen werden er zeven minuten aan blessuretijd toegevoegd.

Ajax wist in de blessuretijd niet om te gaan met het spel van Benfica en na vele irritaties dropen de Amsterdammers af in de Champions League. Ajax was veel sterker in de Johan Cruijff ArenA, maar leert een lesje in effectiviteit van de Portugesen en sluiten wederom een thuiswedstrijd verliezend af in Europa. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!