Kritiek op huidig Ajax-beleid: 'Alle nummers tien uit de opleiding zijn lopers'

Kritiek op huidig Ajax-beleid: 'Alle nummers tien uit de opleiding zijn lopers'

14 oktober - 08:12
Eredivisie 0 Reacties

Rafael van der Vaart ziet dat er in het hedendaags voetbal geen 'klassieke nummers tien' meer spelen. Dat ze zelfs niet meer bij Ajax in de jeugdopleiding lopen, vindt hij een kwalijke zaak. 

De analist ziet dat nummers tien tegenwoordig niet meer de creatievelingen binnen een elftal zijn. 'De realiteit is dat een klassieke nummer tien, zoals Wesley Sneijder en ik dat waren, zelfs bij een club als Ajax niet meer wordt opgeleid. Als creatieve en technische middenvelders speelden wij altijd dicht achter de aanvallers en zochten we naar de openingen of scoorden we zelf', stelt hij in zijn column voor De Telegraaf.

Van der Vaart maakt de vergelijking met 'tienen' uit zijn tijd en 'tienen' van nu, die volgens de oud-Ajacied over veel loopvermogen moeten beschikken. 'In het huidige voetbal zijn zelfs bij Ajax de nummers tien uit de eigen opleiding allemaal lopers, jongens als Davy Klaassen, Donny van de Beek of Jurgen Ekkelenkamp', aldus Van der Vaart. 'Het kan best een golfbeweging zijn, al lukt het ook al een tijd niet om een echte spits op te leiden. De klassieke tien, de jongens die kunnen creëren en scoren, staan in het moderne voetbal vaak op de flanken.'

Een aanvallende middenvelder wordt daarom tegenwoordig op een andere manier beoordeeld, ziet de 109-voudig international. 'Vroeger ging bij Ajax je kop eraf als je drie keer de bal verloor. Nu mag dat kennelijk allemaal, maar staat de doodstraf – bij wijze van spreken - erop als een aanvaller of middenvelder z’n mannetje uit het oog verliest. Dat is mede de oorzaak dat we minder oog hebben voor creatieve breinen in een team', stipt hij aan.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie