RKC laat Ajax-fans zweten: Tadic zorgt op het nippertje voor opluchting

06-03-2022 18:48 Laatste update: 21:20

Ajax is weer koploper in de Eredivisie. De Amsterdammers kropen zondagmiddag door het oog van de naald tegen RKC Waalwijk, door in de 89ste minuut pas op voorsprong te komen en daarmee de wedstrijd te beslissen.

Na het verlies tegen Go Ahead Eagles vorig weekend hadden de mannen van Erik ten Hag wat goed te maken in de Eredivisie. In de Johan Cruijff Arena moest Ajax het stellen zonder Noussair Mazraoui en Jurriën Timber wegens blessures. Ten Hag startte daarom met Perr Schuurs in het centrum en Devyne Rensch op rechtsback.

Door goals van Sébastien Haller ging Ajax met een 2-0 voorsprong thee drinken. In de 33ste minuut was de Ivoriaan het eindstation van een mooie aanval, waar ook Antony en Ryan Gravenberch bij betrokken waren. Even later controleerde de boomlange spits de bal met de borst en schoot hij zijn tweede treffer van de middag onhoudbaar binnen.

De koploper leek af te stevenen op een makkelijke overwinning, maar niets bleek minder waar. RKC maakte in de vijftigste minuut via Michiel Kramer de aansluitingstreffer. In de eerste helft had de spits al een grote kans gemist, maar na een dieptepass van Jens Odgaard rondde Kramer wel koeltjes af. Kort daarna kwam RKC zelfs brutaal op gelijke hoogte. Opnieuw was het Odgaard die goed het overzicht bewaarde en de vogelvrije Richard van der Venne aanspeelde. De Brabander schoot subtiel raak in de linkerhoek.

Vervolgens was het weer aan Ajax om de voorsprong te zoeken. Het begon al snel op een stormloop te lijken en Ten Hag bracht Davy Klaassen voor Gravenberch om meer de aanval te zoeken. Uiteindelijk wierp dat ook zijn vruchten af. Eerst was Haller dicht bij een hattrick met een kopbal op de paal en in de 89ste minuut kreeg Ajax de volgende uitgelezen mogelijkheid. RKC-verdediger Luuk Wouters maakte een overtreding op Antony in het strafschopgebied, waardoor scheidsrechter Dennis Higler zich genoodzaakt voelde om de bal op de stip te leggen. Aanvoerder Dusan Tadic schoot deze raak en bepaalde daarmee de eindstand op 3-2.