Nieuws

Nederlandse linksback was in Oekraïne: 'De tanks reden de andere kant op'

Nederlandse linksback was in Oekraïne: 'De tanks reden de andere kant op'

01-03-2022 10:35 Laatste update: 11:50

Lassana Faye streek in januari als transfervrije voetballer neer bij het Oekraïense FK Roech Lviv. Zijn periode daar bleef tot iets meer dan maand beperkt, door het uitbreken van de oorlog na de militaire invasie van Rusland. De Nederlandse verdediger is geschrokken door de gebeurtenis en heeft bewondering voor de mentaliteit van Oekraïners.

Na een uur gereisd te hebben bereikte Faye al de grens. Het duurde vervolgens tien uur voordat die overgestoken kon worden. De gebeurtenissen hebben indruk gemaakt op hem. "Iedereen was paniekerig op de weg. Auto's haalden elkaar in. De auto's gingen de ene kant op, de tanks de andere: dan weet je wel hoe laat het is", vertelt Faye aan ESPN.

Hij wist naar eigen zeggen meteen dat het miszat. "Dan schrik je natuurlijk. Het is 2022 en dan verwacht je niet dat zo snel een oorlog uitbreekt, ondanks dat de spanningen hoog waren." Nadat zijn dienstverband bij ADO Den Haag in de zomer van 2021 was afgelopen, vond hij in januari dus een nieuwe uitdaging. "Het was een mooie stap voor mij, ik was gebrand om me te bewijzen. De competitie zou dinsdag beginnen. Maar als zoiets gebeurt dan komt voetbal op de laatste plek. Ik bid dat er vrede in het land terugkeert."

Dat spelers van zowel Shakthar Donetsk en Dinamo Kiev inmiddels het leger hebben versterkt, maakt indruk op de vleugelverdediger. "Het is tekenend voor de Oekraïense mentaliteit. Ik hoop dat ze niet echt wapens moeten gaan afvuren. Ik hoop dat er snel vrede terugkeert in het land en de mensen weer kunnen werken aan het herstel", besluit de 23-jarige Rotterdammer.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!