Nieuws

FIFPro wil dat spelers in Rusland onder hun contract uit kunnen na oorlog

FIFPro wil dat spelers in Rusland onder hun contract uit kunnen na oorlog

28-02-2022 19:30

FIFPro wil dat FIFA de transferregels aanpast vanwege de Russische invasie in Oekraïne. Spelers zouden volgens de mondiale spelersvakbond de kans moeten krijgen om kosteloos hun contract op te zeggen.  

Louis Everard, bestuurslid van de internationale spelersvakbond en VVCS-directeur, laat aan Voetbal International weten dat FIFPro wil dat de transferregels aangepast worden. "Daar hebben we op aangedrongen bij de FIFA. Dit moet zo snel mogelijk worden geregeld", aldus Everard. "Het steeds verder escalerende conflict lijkt ons aanleiding om het contract te kunnen beëindigen zonder een schadevergoeding te hoeven betalen aan de club. Daarover zijn we nu in gesprek."

De FIFA toonde gedurende de coronapandemie al aan dat zij de regels tijdelijk aan kan passen. "Het FIFA-bestuur kan in noodsituaties de regelgeving aanpassen, dat is toen ook gebleken. Gezien de enorm zorgwekkende situatie vinden wij dat spelers de vrijheid moeten hebben om het land te verlaten", stelt Everard.

Momenteel staat er er vijf Nederlanders onder contract in Rusland. Quincy Promes (Spartak Moskou), Gyrano Kerk (Lokomotiv Moskou) en Glenn Bijl (Krylia Sovetov Samara) spelen momenteel in de Russische competitie. Guus Til en Jorrit Hendrix zijn beiden door Spartak Moskou verhuurd aan Feyenoord. Een eventuele verandering in de regelgeving zou betekenen dat deze spelers hun contract vrijblijvend in kunnen leveren. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!