Vitesse weet eindelijk weer wat winnen is en rekent af met NEC in beladen derby

27-02-2022 14:08 Laatste update: 15:51

Vitesse heeft in de Gelderse derby afgerekend met NEC. De thuisploeg was in een sfeervol GelreDome (uitsupporters waren niet welkom) met 4-1 te sterk voor de bezoekers uit Nijmegen. Dominik Oroz werd matchwinner door twee keer te scoren. Eén van zijn doelpunten was spectaculair.

In een eerste helft die qua ambiance schitterend was, maar qua voetbal armoedig, was de eerste kans voor Édgar Barreto. De Paraguayaanse NEC-middenvelder kopte een voorzet over. Na een duw in de rug van Toni Domgjoni schreeuwde alles en iedereen bij Vitesse om een strafschop, maar scheidsrechter Danny Makkelie wilde van niets weten.

NEC-trainer Rogier Meijer wisselde succesvol aan het begin van de tweede helft. Koud in het veld scoorde Mikkel Duelund als vervanger van Magnus Matsson de openingstreffer. Hij scoorde met een tegendraads schot. Niet veel later stond Vitesse-aanvoerder Danilho Doekhi op door op knappe wijze de gelijkmaker aan te tekenen. Even later ontplofte het stadion toen Oroz raak kopte uit een corner.

Twintig minuten voor tijd waren de Nijmegenaren dicht bij de gelijkmaker. Uiteindelijk voorkwam doelman Jeroen Houwen een nieuwe gelijke stand. Het hoogtepunt van de middag vond plaats in de tachtigste minuut, toen Oroz met een halve omhaal de altijd beladen Gelderse derby besliste.

Dat bleek niet het slotakkoord. Het was in de laatste minuut van de extra tijd Thomas Buitink die kolderiek geklungel in de defensie van de Nijmegenaren uiteindelijk afstrafte. Zo weet Vitesse na een mindere fase - waarin wel de volgende ronde in de Conference League bereikt werd - weer eens te winnen in de Eredivisie.