Van Gaal hint weer naar systeemwissel: 'Dit Oranje is gemaakt voor 5-3-2'

Van Gaal hint weer naar systeemwissel: 'Dit Oranje is gemaakt voor 5-3-2'

12 oktober - 07:29
Nederland 0 Reacties

Louis van Gaal is tevreden over zijn eerste twee interlandperiodes met het Nederlands elftal. De bondscoach hoopt zich zo snel mogelijk te kwalificeren voor het WK en overweegt nog altijd om Oranje in een 5-3-2 te laten spelen.

"De eerste periode was het moeilijkst", blikt Van Gaal na de 6-0 zege op Gibraltar terug op zijn start. "In anderhalve dag moesten we al die jongens met hetzelfde doel voor ogen laten voetballen. Ik ben toch een nieuwe coach, een ander mens dan ze gewend waren. Dan gaat het erom of ik geaccepteerd word. Dat heb ik vanaf dag één eigenlijk gevoeld. Dat was het belangrijkste."

Van Gaal legt tijdens de persconferentie ook uit wat zijn doelen zijn voor de komende periode. "Ik wil zo veel mogelijk spelers scouten, zoals we dat nu gedaan hebben. Dat zie je met Mark Flekken, Arnaut Danjuma en Noa Lang. Zo moeten we verdergaan. Ik wil dat soort spelers uitnodigen en kijken of ze kunnen spelen. Hopelijk kwalificeren we ons in november, dat maakt het makkelijker. En dan kan ik wellicht van systeem veranderen."

Voor de bondscoach is 5-3-2 namelijk nog altijd een serieuze optie. "Ik vind nog steeds dat deze selectie is gemaakt om 5-3-2 of 5-2-3, te spelen. Veel spelers spelen bij hun club al in dat systeem. Ze zijn het dus gewend. Ik hoef ze niet te overtuigen, ze vertrouwen wel op mij. En de spelers hebben niet nadrukkelijk aangegeven dat ze 4-3-3 willen spelen, maar de voorkeur ligt daar. Ze zijn niet gekant tegen 5-3-2 of 5-2-3." 

Ook 4-3-3 blijft echter een optie, zeker nu zich met Arnaut Danjuma en Noa Lang twee nieuwe buitenspelers aandienen. "Ik sluit het niet uit. In Brazilië speelden we in 2014 in het andere systeem en als dat niet werkte, switchten we naar 4-3-3. Voor ons is dat makkelijk, maar voor een tegenstander is het moeilijk om op te anticiperen. Zie dat maar eens recht te breien als coach of als spelers. Er zijn er niet veel die dat kunnen."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie