Oranje heeft geen kind aan Gibraltar en werkt aan doelsaldo in De Kuip

11-10-2021 22:37

Nederland kende een rustige en onbezorgde avond in De Kuip. Een weerloos Gibraltar werd met 6-0 verslagen. Daarmee blijft de voorsprong op directe concurrent Noorwegen in stand.

Voor zo'n 30.000 toeschouwers trapten Oranje en Gibraltar af in De Kuip en de ploeg van bondscoach Louis van Gaal had niet lang nodig om de ban te breken. Aanvoerder Virgil van Dijk torende boven alles en iedereen uit en kopte een hoekschop van Steven Berghuis achter Gibraltar-keeper Bradley Banda.

De verdedigers van Gibraltar maakten het Oranje ook niet heel moeilijk om het doel te vinden. Na bijna twintig minuten spelen ging de bal na een ingreep van de VAR op de stip na een handsbal. Memphis Depay legde aan, maar zag hoe Banda zijn inzet knap wist te keren. Twee minuten later was het echter alsnog raak voor de Oranje-spits na een goed voorbereidend werk van Noa Lang en Davy Klaassen.

Nog voor rust wist Memphis er 3-0 van te maken. De bal ging weer op de stip, ook nu nadat de VAR ingreep na een handbal. Memphis miste niet nogmaals en schoot de bal koel achter Banda, die snel voor een hoek koos.

Oranje kreeg na de rust de kans om verder te werken aan het doelsaldo. Al vlot na de theepauze kopte Denzel Dumfries raak na goed voorbereidend werk van basisdebutant Lang. Na een uur spelen maakte Arnaut Danjuma zijn rentree in Oranje en dat liet de Villarreal-aanvaller niet onopgemerkt voorbijgaan. Met een aantal goede acties zorgde hij voor gevaar en hij kreeg uiteindelijk waar hij recht op had: een doelpunt, 5-0.

Invaller Donyell Malen zorgde met nog een aantal minuten te spelen voor het slotakkoord namens Oranje. Na een razendsnelle combinatie werd de Gibraltar-defensie weggespeeld. Malen dook op voor het doel en liet Banda kansloos in de verre hoek. Door de overwinning houdt Oranje de twee punten voorsprong op Noorwegen, dat met 1-0 won van Montenegro, in stand.