Nieuws

ADO-keeper nam deel aan Afrika Cup: 'Heb leren omgaan met veranderende factoren'

ADO-keeper nam deel aan Afrika Cup: 'Heb leren omgaan met veranderende factoren'

11-02-2022 15:31 Laatste update: 15:36

Voor Kilian Nikièma waren de afgelopen zeven weken tumultueus. De jonge ADO Den Haag-keeper reisde met Burkina Faso af naar de Afrika Cup en maakte het nodige mee. De sluitpost is direct na zijn terugkeer opgenomen in de selectie van trainer Ruud Brood.

Nikièma is zoon van een Nederlandse moeder en een Burkinese vader. Hij debuteerde op zestienjarige leeftijd als international voor zijn vaderland. Tot minuten tijdens het eindtoernooi kwam de Zuid-Hollander niet. "Ik heb veel geleerd en mooie dingen meegemaakt", vertelt hij aan Omroep West. "Ik heb leren omgaan met veranderende factoren."

Tijdens het toernooi werd Nikièma opgeschrikt door een staatsgreep in Burkina Faso. "Er is één dag geweest dat het onrustig was. Mijn familieleden die in Burkina Faso wonen, zijn gelukkig niet in gevaar gekomen."

Uiteindelijk werden De Hengsten in de halve finale uitgeschakeld door Senegal (1-3). Om oog in oog te staan met sterren als Sadio Mané en Kalidou Koulibaly maakte indruk. "Als je wint gaat het ene team feesten en als je verliest, is dat wel het laatste waar je aan denkt. Alhoewel ik daar niet echt mee bezig ben geweest, heb ik natuurlijk wel wat handjes gegeven."

Tot teleurstelling van de jongeling ging ook de strijd om het brons verloren. Burkina Faso gaf een 3-0 voorsprong tegen gastland Kameroen weg, dat zich terugvocht tot 3-3. Uiteindelijk groeide Andre Onana uit tot matchwinner door een strafschop te stoppen. "Als je aan het begin van het toernooi had gezegd dat we vierde zouden worden, was iedereen er waarschijnlijk tevreden mee geweest. Maar op het moment dat je in de halve finale staat, wil je voor de prijzen gaan." 

De jongeling is inmiddels weer aangesloten bij ADO, waar hij nog altijd wacht op zijn debuut in de hoofdmacht. "Dit jaar denk ik nog niet aan spelen toe te komen, maar hopelijk volgend jaar wel. Het is iets waar ik stiekem op hoop, eigenlijk." Mogelijk gaat die wens binnen afzienbare tijd in vervulling. Brood heeft Nikièma opgenomen in zijn wedstrijdselectie voor het duel met MVV Maastricht, dat op vrijdagavond om 20.00 uur begint.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!