Nieuws

Waarom doen de talenten van het Nederlands elftal niet mee aan het WK O17?

Waarom doen de talenten van het Nederlands elftal niet mee aan het WK O17?

10 november - 10:15 Laatste update: 10:33

Het WK onder 17 is van start gegaan in Indonesië. Nederland doet daar niet aan mee, maar wat is daar de reden van? VoetbalNieuws zoekt het voor je uit!

Het WK onder zeventien

Het WK onder zeventien wordt om de twee jaar gehouden. Net als het grote WK heeft het elk jaar een ander gastland. In 2023 is het de eer aan Indonesië. De kwalificatie verloopt echter anders. Er is voor het WK namelijk geen kwalificatieronde, maar de landen die afgevaardigd worden kwalificeren zich via het continentale toernooi voor de desbetreffende leeftijdsklasse. Voor Europese landen is dat het EK. Elk jaar wordt het EK onder zeventien gehouden en alleen bij oneven jaren vindt kwalificatie voor het WK plaats. Daarbij plaatsen alleen landen zich wanneer zij de kwartfinale halen. Voor Europa zijn dit jaar Engeland, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Polen de gekwalificeerde landen.

Waarom doet Nederland niet mee?

Het laatste EK onder zeventien werd in 2023 gehouden in Hongarije. Nederland was daar wel bij en werd in een poule met Engeland, Zwitserland en Kroatië ingedeeld. In 2022 behaalden zij nog de finale, maar het ging in 2023 helemaal mis. Slechts één punt werd er behaald en de ploeg onder leiding van bondscoach Alexander Palland. In groep D eindigde Oranje onderaan en dus ging ook kwalificatie voor het WK in rook op. Het WK in 2019 is het laatste WK waar Nederland wel aanwezig was. Toen was de halve finale het eindpunt nadat er met strafschoppen van Mexico werd verloren.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!