Nieuws

Wat is het clublied van FC Barcelona en welke songtekst hoort erbij?

Wat is het clublied van FC Barcelona en welke songtekst hoort erbij?

15 oktober - 12:00 Laatste update: 10 november - 16:06

Vrijwel iedere voetbalclub heeft wel een clublied. De ene is wat bekender dan de ander, maar dat doet de trots en de roem die ermee uit wordt gestraald niet ten onder. Wat is eigenlijk het clublied van FC Barcelona en welke tekst zingt men altijd? VoetbalNieuws zocht het voor je uit!

Het clublied van FC Barcelona heet: 'Cant del Barça'. Het werd geschreven door twee mannen. Josep M. Espinàs en Jaume Picas namen de tekst voor hun rekening, terwijl Manuel Valls de muziek componeerde. Het lied werd ter ere van het 75-jarige bestaan van de club gemaakt.

Clublied FC Barcelona

De 'Cant del Barça' werd dus geschreven ter ere van het 75-jarig jubileum. Dat was in 1974. Het lied beleefde zijn officiële debuut op 27 november 1974 in Camp Nou, voor de wedstrijd tussen FC Barcelona en Oost-Duitsland. Een koor van 3500 zangers bracht het lied ten gehore aan het uitverkochte stadion. De club is dusdanig trots op het strijdbare lied dat het altijd op de shirts van de ploeg een deel van de songtekst heeft staan.

Net als bij aartsrivaal Real Madrid zijn er twee momenten wanneer het nummer gedraaid wordt. Wanneer Barça thuisspeelt in het Camp Nou dan klinkt het clublied wanneer de spelers het veld opkomen. Ook klinkt het nummer meteen na het eindigen van de wedstrijd. Na het moment dat de scheidsrechter voor het laatst fluit schalt de hymne meteen.

Songtekst 'Cant del Barça' - Jaume Picas & Josep María Espinàs

Tot el camp
és un clam
som la gent blau-grana.
Tant se val d’on venim
si del sud o del nord
ara estem d’acord, estem d’acord,
una bandera ens agermana.
Blau-grana al vent
un crit valent
tenim un nom
el sap tothom:
Barça, Barça, Barça!

Jugadors
Seguidors
tots units fem força.
Són molts anys plens d’afanys,
són molts gols que hem cridat
i s’ha demostrat, s’ha demostrat,
que mai ningú no ens podrà tòrcer.
Blau-grana al vent
un crit valent
tenim un nom
el sap tothom:
Barça, Barça, Barça!

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!