Exclusive

Wie is Coen Dillen: de voetballer waarna de prestigieuze index is vernoemd?

Wie is Coen Dillen: de voetballer waarna de prestigieuze index is vernoemd?

26 november - 17:20 Laatste update: 17:20

De Coen Dillen Index is dit seizoen weer van toepassing. Wanneer een voetballer in de beginfase van de Eredivisie veel doelpunten maakt, komt de prestigieuze index weer boven tafel. Maar wie was Dillen eigenlijk? Dat heeft Voetbalnieuws uitgezocht!

In de periode dat het voetbal in Nederland van amateur naar het niveau semiprof ging, was Dillen dé man die schitterde. De op 5 oktober 1926 geboren Eindhovenaar droeg in zijn tijd als voetballer dertien seizoenen het shirt van PSV.  In totaal kwam Dillen tot 328 wedstrijden voor PSV, waarin hij voor 287 doelpunten zorgde. Zijn bekende naam kreeg Dillen in het seizoen 1956/57 toen de spits in 34 wedstrijden tot een recordaantal van 43 doelpunten kwam. Iets wat daarna nooit meer in de Eredivisie is gelukt.

Naast PSV droeg Dillen nog de shirts van Brabantia en Helmondia '55 en kwam de spits vijf keer uit voor het Nederlands Elftal, waarin hij goed was voor vier doelpunten. In 1963 hing Dillen zijn schoenen aan de wilgen en een jaar latere trainde hij tot 1966 RKSV Nuenen. Op 63-jarige leeftijd kwam Dillen in 1990 te overlijden.

Coen Dillen Index

De naam van Dillen klinkt tot de dag van vandaag nog altijd verbonden aan de Eredivisie. Helemaal als een speler veel tot scoren komt. Dan wordt de zogenoemde Coen Dillen Index tevoorschijn getoverd. Doelpuntrijke spelers worden dan vergelijken met het aantal doelpunten dat Dillen na een bepaald aantal wedstrijden stond. Dit jaar zien we Feyenoord-spits Santiago Giménez en AZ-spits Vangelis Pavlidis met name terugkeren ronde de prestigieuze index.

Record Dillen in gevaar

In het seizoen 1960/61 kwam het record van Dillen voor het laatst écht in gevaar, toen Ajax-spits Henk Groot het uiteindelijk tot 41 doelpunten schopte. Ook is Marco van Baten in 1986 in de race, als de spits van Ajax na 21 wedstrijden op 34 doelpunten staat. Echter raakt Van Basten geblesseerd en zijn seizoen voorbij. De laatste keer dat in de Eredivisie de topscorer het boven de streep van dertig doelpunten schopte, was Wilfried Bony in het seizoen 2012/13. Destijds kwam de Vitesse-spits tot 31 treffers, waar een seizoen eerder Bos Dost in het shirt van SC Heerenveen nog 32 doelpunten wist te maken.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!