Nieuws

El Clásico op het programma: deze Nederlanders speelden het affiche het vaakst

El Clásico op het programma: deze Nederlanders speelden het affiche het vaakst

28 oktober - 09:23 Laatste update: 09:37

Zaterdagmiddag staat in Spanje El Clásico op het programma. Het is de wedstrijd tussen de twee grootste ploegen van Spanje en meestal staan daar ook Nederlanders in het veld. Voetbalnieuws zocht voor je uit welke Nederlander de meeste Clásico’s op zijn naam heeft staan.

Philip Cocu, twaalf keer

Tussen 1998 en 2004 speelde Cocu maar liefst twaalf wedstrijden voor FC Barcelona tegen Real Madrid. Tweemaal was dat in de Champions League, maar tienmaal in de competitie. De eerste wedstrijd die Cocu speelde tegen Real Madrid was nog namens Vitesse, maar zijn laatste Clásico was erg speciaal te noemen. In 2004 stapte Cocu als aanvoerder van de Catalanen het veld op om uiteindelijk met een 1-2 overwinning te vertrekken uit Madrid.

Frenkie de Jong – Patrick Kluivert en Clarence Seedorf, elf keer

De Jong staat al jaren onder contract bij Barcelona. De Nederlandse middenvelder streek in de zomer van 2019 neer in Catalonië en is niet meer weg te denken uit het elftal van Xavi Hernández. In totaal speelde De Jong al dertien keer tegen Real Madrid, maar tweemaal was dat namens Ajax. Afgelopen jaar moest De Jong de 0-4 oor-wassing aan zich voorbij laten gaan door een knieblessure. In totaal stapte De Jong vier keer als winnaar van het veld, zes keer werd er verloren en eenmaal werd het gelijk. Zaterdagmiddag kan de Jong, mits hij in actie komt, de gezamenlijke koploper worden.

Kluivert speelde tussen 1999-04 ook elf maal een Clásico. De goalgetter stond in de spits namens Barcelona en vond meer dan eens het net. In drie wedstrijden tegen de Madrilenen scoorde Kluivert en ook gaf hij nog eens vier assists. Namens Ajax speelde Kluivert ook eenmaal tegen Madrid. In die Champions League-wedstrijd scoorde Kluivert ook.

Seedorf is de enige naam in dit lijstje die namens Real Madrid in actie kwam. De Nederlandse middenvelder kent een rijke historie tegen FC Barcelona en speelde maar liefst negentien keer tegen de Catalanen. Eerst kwam de middenvelder in actie voor AC Milan en daarna nog elf maal was namens Madrid. Dat verliep echter niet vaak met succes. Slechts tweemaal stapte Seedorf als winnaar van het veld in een Clásico.

Michael Reiziger, tien keer

Michael Reiziger stond zeven jaar onder contract bij Barcelona. De defensieve middenvelder streek na jaren bij Ajax en een seizoen voor AC Milan neer in Catalonië en kwam uiteindelijk tot tien wedstrijden tegen Real Madrid. Negen keer was dat in de competitie en eenmaal in de Champions League. In totaal stapte Reiziger slechts driemaal als winnaar van het veld.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!