Nieuws

Wie is Papu Gómez, de Argentijnse wereldkampioen die op doping is betrapt?

Wie is Papu Gómez, de Argentijnse wereldkampioen die op doping is betrapt?

23 oktober - 15:00 Laatste update: 16:08

In oktober van dit jaar kwam het nieuws naar buiten dat Papu Gómez voor twee jaar wordt geschorst, na het gebruik van een verboden middel. Maar wie is deze Gómez? Voetbalnieuws stelt de voetballer aan je voor.

Alejandro 'Papu' Gómez startte zijn voetbalcarrière in zijn geboorteland Argentinië bij Arsenal de Sarandí en San Lorenzo. In 2010 haalde Catania de aanvaller voor het eerst naar Europa toe. Na achttien doelpunten en zeventien assist vertrok Gómez na drie jaar uit Italië, waarna Metalist Kharkiv de Argentijn voor zeven miljoen euro overnam. Het avontuur van Gómez bleef slechts bij een jaar, doordat het aantal buitenlandse voetballers in Oekraïne ster terugnam. Ook hielp het niet dat de club door een matchfixing-schandaal uit de Champions League werd gezet.

In 2014 haalde Atalanta de aanvaller terug naar Italië, waar hij voor een sterke periode stond. In dienst van Atalanta speelde Gómez 252 wedstrijden en was hij goed voor 59 doelpunten en 72 assists. Met zijn club schopte Gómez het verrassend tot de kwartfinales van de Champions League en leverde de Argentijn twee seizoenen achter elkaar de meeste assists af in de Serie A. In 2019 was de aanvaller goed voor twaalf assists, waar dat aantal een jaar later zelfs tot zestien kwam. Tijdens zijn periode bij Atalanta maakte Gómez ook zijn debuut voor het nationale elftal van Argentinië.

Doordat Gómez steeds minder speeltijd bij Atalanta kreeg, vertrok hij in de winter van 2021 naar Sevilla. In de negentig wedstrijden die Gómez voor de Spaanse club speelde, was hij goed voor tien doelpunten en zes assists. Met Sevilla kroonde de aanvaller zich in 2023 tot winnaar van de Europa League. Afgelopen zomer kwam de samenwerking tussen Sevilla en Gómez ten einde en mocht de aanvaller transfervrij vertrekken. Voor zijn vertrek uit Sevilla, was Gómez nog met Argentinië actief op het WK in Qatar, waar de wereldbeker werd veroverd. Afgelopen zomer keerde Gómez als speler van Monza terug in de Serie A.

Dopingtest

Op 20 oktober kwam het nieuws naar buiten dat Gómez vanwege een positieve dopingtest voor twee geschorst is. Deze dopingtest vond plaats in zijn tijd bij Sevilla, toen de Argentijn voor een training onaangekondigd een dopingtest zou hebben moeten doen. Het zou dan ook de reden zijn geweest voor zijn vertrek bij de Spaanse club. Zelf geeft Gómez aan dat het om 'een lepel siroop van zijn zoontje' gaat en van doping geen sprake is.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!