Cardioloog vol verbazing: 'De kreet is bizar, boksers reanimeer je toch ook niet?'
Hartspecialist Jan Hoogsteen kan zich niet vinden in de uitleg die volgde na de behandeling van Etienne Vaessen. De doelman van RKC ging knock-out na een botsing met Brian Brobbey en werd kort gereanimeerd op het veld.
Het reanimeren werd uitgevoerd door verscherpte protocollen, wist onder meer aanvoerder Michiel Kramer te melden. "De kreet ‘preventief reanimeren’ is bizar. Je moet reanimeren of niet", stelt Hoogsteen in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Als iemand ademt, hoeft hij niet gereanimeerd te worden. Een bokser die een klap gekregen heeft en knock-out gaat, die ga je toch ook niet reanimeren?"
"Als iemand zijn nek gebroken heeft en je gaat zomaar reanimeren, zegt hij: dankjewel voor de dwarslaesie", vervolgt de cardioloog. "Je weet dat als iemand in elkaar zakt zonder dat er iemand in de buurt is, het hoogstwaarschijnlijk zijn hart is. Bij een botsing is dat anders. Dan is het niet primair cardiaal. Ik ben ervan overtuigd dat de heren in het medisch team van de club precies weten wat ze moesten doen. Alleen is het misschien een beetje ongelukkig verwoord later."
Vaessen zou na de botsing ook zijn tong hebben ingeslikt, maar dat is niet helemaal mogelijk, stelt Hoogsteen. "Ik heb in mijn 40-jarige carrière nog nooit meegemaakt dat iemand zijn tong ingeslikt heeft. Dat kan ook helemaal niet. Als je niet meer bij kennis bent, kan het wel zo zijn dat de tong wat naar achter zakt. Dat kun je verhelpen door de kaak naar boven te trekken."