Nieuws

Wie is Maurits Hendriks? De Chief Sports Officer van Ajax die ter discussie staat

Wie is Maurits Hendriks? De Chief Sports Officer van Ajax die ter discussie staat

Gisteren, 07:40 Laatste update: 07:40

Maurits Hendriks is sinds september 2022 de Chief Sports Officer (CSO) van Ajax. Onlangs kwam het nieuws naar buiten dat de aanstaande algemeen directeur Alex Kroes graag van Hendriks af wil en meent ook De Telegraaf dat zijn rol binnen de club uitgespeeld is. Maar wie is dit directielid van de Amsterdamse club? VoetbalNieuws zocht het voor je uit. 

Hendriks werd op 1 januari 1961 geboren in Amsterdam. Hij was in zijn actieve carrière hockeykeeper en kwam onder meer uit voor MHC Almelo. Al op jonge leeftijd ontwikkelde Hendriks zich tot hockeycoach.

Als bondscoach leidde hij het Nederlands hockeyteam naar olympisch goud in 2000. Ook was hij succesvol als bondscoach van Spanje met winst van de Europese titel in 2005. Maar zijn invloed beperkte zich niet tot het hockeyveld. Als technisch directeur van NOC*NSF speelde hij een cruciale rol in de ontwikkeling van de Nederlandse topsport, met als hoogtepunt zijn functie als Chef de Mission tijdens meerdere Olympische Spelen.

In die hoedanigheid was hij chef de mission voor de Nederlandse sportploegen bij diverse Olympische Spelen. Ook begeleidde hij de Nederlandse topsport naar een hoger niveau.

De overstap naar Ajax

In september 2022 maakte Hendriks een verrassende carrièreswitch door zich bij Ajax aan te sluiten als Chief Sports Officer. Een nieuwe functie binnen de club, met als doel Ajax op lange termijn te bestendigen als topsportorganisatie. De portefeuille van Hendriks bevat onderandere: Sportpark de Toekomst, project De Nieuwe Toekomst, de jeugdopleiding, het vrouwenvoetbal en de aan alle voetbalselecties ondersteunende specialistische afdelingen

Maar de rol van Hendriks staat nu fel ter discussie. De oud-hockeycoach zou een grote rol hebben gespeeld in de komst van Mislintat en een voorvechter voor een door data gestuurd technisch beleid. 

De nieuwe algemeen directeur, die pas in maart begint, heeft al laten blijken graag van Hendriks af te winnen. 'In kleine kring heeft Kroes al laten doorschemeren dat hij na zijn aantreden de functie van Hendriks van chief sports officer zal schrappen en weer kiest voor een hoofd jeugdopleiding', schreef De Telegraaf.

'Hendriks als procesbegeleider' in zoektocht naar Ajax-td'

Onlangs werd tevens duidelijk dat Hendriks zichzelf benoemde als 'procesbegeleider' in de zoektocht naar een nieuwe technisch directeur voor Ajax. Na het ontslag van Marc Overmars wegens seksueel overschrijdend gedrag, zou hij zijn zinnen hebben gezet op een voetbalman die veel met data bezig was; Sven Mislintat. De afloop van dat avontuur is ondertussen bekend. De Duitser haalde de ene na de andere onbekende speler naar Amsterdam, zadelde trainer Maurice Steijn op met een vreemdelingenlegioen en zag hoe de club zelfs even naar de laatste plaats in de Eredivisie zakte. Inmiddels zijn beide heren ontslagen, maar zit Hendriks nog altijd op zijn post.

Felle kritiek op Hendriks

Na het onthullende boek 'Ajax in crisis' wordt het nog onrustiger binnen Ajax. Er is grote onvrede en verbijstering over Hendriks, die volgens bronnen een aandeel had in het boek. Volgens werknemers zou Hendriks karaktermoord plegen op Edwin van der Sar en hem een mes in de rug steken. Er heerst dan ook grote verbazing dat hij nog altijd op zijn post zit in Amsterdam.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!