Nieuws

Wat is Matchmetrics GmbH, het bedrijf waar Mislintat grootaandeelhouder van is?

Wat is Matchmetrics GmbH, het bedrijf waar Mislintat grootaandeelhouder van is?

19 september - 21:19 Laatste update: 20 september - 23:15

Sven Mislintat is in opspraak gekomen wegens een naar Ajax getransfereerde speler die is gehaald via het Duitse zaakwaarnemerskantoor AKA Global, dat aandelen heeft in het privébedrijf van de bestuurder. Dat bedrijf heet Matchmetrics GmbH. Wat is dit eigenlijk voor bedrijf van Mislintat? VoetbalNieuws zoekt het voor je uit.

Wat voor bedrijf is Matchmetrics?

Matchmetrics is een commercieel datasysteem voor het scouten van voetballers, dat Mislintat met vier anderen oprichtte. Het Duitse bedrijf stelt zich voor als het meest geavanceerde big data analytics-systeem in het professionele voetbal. Onder andere Scoutpanel, Scoutpad en Matcheye maken deel uit van het bedrijf, wat interfaces zijn die professionele scouts en trainers kunnen assisteren bij het scouten van spelers op basis van data.

Wat is de situatie en waarom is die in potentie problematisch?

In eerste instantie was de aandelenverdeling van Mislintat en de andere vier aandeelhouders gelijk, maar sinds de bestuurder aan de slag ging bij Ajax werd hij grootaandeelhouder met 35%, aldus de NOS. Ruim een maand later kreeg ook AKA Global aandelen in Matchmetrics. Dat is het zaakwaarnemerskantoor waar Borna Sosa bij is aangesloten. Zijn komst naar Ajax werd op de slotdag van de transfermarkt wereldkundig gemaakt.

De NOS zocht uit dat de handelswijze van Mislintat in contrast staat met de belangen van Ajax. Indien er mogelijke belangenconflicten spelen moet dit gemeld worden bij de RvC van de club en dat is niet gebeurd. Er moet eerst goedkeuring plaatsvinden voor de situatie en die is op voorhand niet gegeven. De RvC moet op zijn beurt dan naar buiten treden over hoe de zogeheten governance code is nageleefd.

Ajax heeft op zijn beurt dan ook een onderzoek ingesteld naar Mislintat en in het ergste geval zou hij op non-actief gesteld kunnen worden, aldus Dennis Vink, een professor ondernemingsfinanciering van de Nyenrode Business School tegenover de NOS.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s