Nieuws

Waarom hebben voetballers een grotere kans om dementie te krijgen?

Waarom hebben voetballers een grotere kans om dementie te krijgen?

15 september - 18:09

Talloze onderzoeken tonen aan dat voetballers een vergrote kans hebben om op latere leeftijd dementie te ontwikkelen. Waarom gebeurt dit juist in de voetballerij? VoetbalNieuws ging op zoek naar het antwoord. 

Onder meer de Universiteit van Glasgow verrichte een onderzoek naar het verband tussen voetbal en een vergrote kans op dementie. Stichting Alzheimer Nederland citeert professor Willie Stewart, die het onderzoek uitvoerde. 'Hij noemt veelvuldig koppen als oorzaak van hersenletsel, wat het risico op dementie vergroot. Met zijn onderzoeksteam laat hij zien dat er een dosis-response relatie is tussen koppen en dementie. Kortom, iemand die vaker kopt, heeft later in het leven meer kans op dementie', wordt onder meer geschreven.

De vergrote kans op hersenletsel is al langer bekend in de voetballerij. De Gezondheidsraad gaf in 2003 al het advies om uit te kijken met het koppen van een bal. De afgelopen jaren is meermaals gepleit om het koppen af te schaffen in de sport. De Gezondheidsraad én de KNVB adviseren dat ploegen met spelers onder de zestien jaar weinig of niet oefenen met het koppen.

Vooralsnog wordt er nog naar een oplossing gezocht. Voetballers hebben volgens het onderzoek bijna vier keer meer kans om dementie te ontwikkelen in de latere levensfases als gevolg van koppen. Ook komen spelers vaak met de hoofden tegen elkaar aan via duels. 

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s