Nieuws

Hoeveel verdienen de clubs in de Franse Ligue 1 aan tv-gelden?

Hoeveel verdienen de clubs in de Franse Ligue 1 aan tv-gelden?

14 september - 10:49

De Ligue 1 behoort tot één van de grootse voetbalcompetities van Europa. Paris Saint-Germain staat bekend als één van de rijkste clubs ter wereld, maar naast de oliedollars haalt de club ook veel geld op uit TV-rechten. Voetbalnieuws vertelt je hoe veel de Franse ploegen hier aan verdienen.

Van oudsher speelden clubs als Olympique Marseille en Olympique Lyon op het hoogste niveau, maar de afgelopen jaren heeft Paris Saint-Germain die plek bovenaan de rangorde overgenomen. De Parijzenaren krijgen hierdoor een flinke bak met geld overgemaakt aangezien de nummer één maar liefst zestig miljoen euro verdiend aan TV-gelden. In totaal wordt er 679 miljoen euro uitgekeerd en dat wordt niet evenredig verdeeld. ‘

Zoals al gezegd verdiend de nummer één zestig miljoen euro, maar de nummer twee zakt al naar 48 miljoen en de nummer 3 moet het stellen met 47 miljoen. In het middenveld zit alles vrij dicht bij elkaar met bedragen tussen de twintig en dertig miljoen euro. Wat wel te zien is, is dat de verdeling erg scheef is. Het gat tussen de nummer één en de nummer tien is maar liefst 36 miljoen euro. Het gat tussen de topclubs en de rest blijft hierdoor als maar groeien. Ook het gat tussen de nummer één en twee is riant te noemen.

Hieronder vind je een overzicht van de totaal uitgekeerde tv-gelden (in euro's) aan de Ligue 1-clubs in het seizoen 2023/2024!

Totaal te behalen prijzengeld seizoen 2023/24

1. €60 miljoen
2. €48 miljoen
3. €47 miljoen
4. €40 miljoen
5. €32 miljoen
6. €32 miljoen
7. €29 miljoen
8. €28 miljoen
9. €28 miljoen
10. €24 miljoen
11-18. €211 miljoen

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s