Nieuws

Ajax reist af naar Enschede: zo verliepen de laatste vijf ontmoetingen in Twente

Ajax reist af naar Enschede: zo verliepen de laatste vijf ontmoetingen in Twente

13 september - 09:12
1

Ajax neemt het zondag op tegen FC Twente in Enschede en kan zich geen derde misstap veroorloven in het prille begin van de Eredivisie. Het uitduel in Enschede staat bekend als een lastig affiche, maar hoe verliepen de laatste vijf ontmoetingen in de Eredivisie? VoetbalNieuws duikt de recente geschiedenisboeken in.

2 december 2017: 3-3

Twente ontving Ajax aan het einde van 2017 en dat zorgde uiteindelijk voor een spectaculaire wedstrijd. Twee snelle goals van Lasse Schöne zorgden ervoor dat Ajax op rozen zat, maar Stefan Thesker gooide op zijn beurt roet in het eten van de Amsterdammers. Justin Kluivert leek een kwartier voor tijd de winnende treffer te maken, maar Tom Boere sloeg in de slotfase toe. Acht dagen later schakelde Twente overigens Ajax uit in de KNVB Beker na strafschoppen.

1 december 2019: 2-5

Twente speelde in het seizoen 2018-2019 in de Keuken Kampioen Divisie en daarom troffen de twee clubs elkaar pas weer in 2019. Ook deze keer werd het een memorabel duel tussen de Tukkers en de Amsterdammers. Het werd destijds dé wedstrijd van Noa Lang. Ajax kwam snel op een 2-0 achterstand door treffers van Keito Nakamura en Aitor Cantalapiedra. Lang maakte zijn basisdebuut en tekende vervolgens voor drie treffers. Klaas-Jan Huntelaar zorgde voor de andere twee treffers, waardoor er uiteindelijk de 2-5 op het bord stond.

14 januari 2021: 1-3

Op 14 januari 2021 ontving FC Twente opnieuw Ajax in de Eredivisie. Ook deze keer zou het duel niet snel worden vergeten: Sébastien Haller opende de score na slechts zeven minuten. In de slotfase ging het echter heen en weer. Julio Pleguezuelo zette Twente in de slotfase naast Ajax. Klaas-Jan Huntelaar dompelde Enschede echter in rouw met twee treffers in de blessuretijd. 

22 augustus 2021: 1-1

In het begin van het daaropvolgende seizoen stonden de twee clubs weer tegenover elkaar in De Grolsch Veste. In het begin van de tweede helft was het opnieuw Sébastien Haller die de Amsterdammers op voorsprong zette. Robin Pröpper wist in de slotfase echter voor de gelijkmaker te zorgen, waardoor Ajax slechts met een punt vertrok. 

28 mei 2023: 3-1

De meest recente ontmoeting tussen FC Twente en Ajax komt uit eind mei van dit jaar. Ajax moest op bezoek bij de Tukkers zien te winnen om nog een kans te maken op de tweede plek. Het ging echter de andere kant op: Ajax kwam wel nog op voorsprong door Dusan Tadic, maar daarna sloeg het sterke Twente toe.

Door treffers van Manfred Ugalde, Julio Pleguezuelo en Vaclav Cerny werd Ajax met een nederlaag terug naar huis gestuurd. De Amsterdammers mochten nog van geluk spreken dat PSV in dezelfde laatste speelronde van AZ won, anders stonden de Amsterdammers op plek vier in de Eredivisie. 

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s