Exclusive

Alles over Celtic, de tegenstander van Feyenoord in de Champions League!

Alles over Celtic, de tegenstander van Feyenoord in de Champions League!

19 september - 07:20 Laatste update: 15:45

Feyenoord speelt dit seizoen tweemaal tegen Celtic in de Champions League. De Rotterdammers en de Schotten zijn aan elkaar gekoppeld in poule E van het miljardenbal, samen met Atlético Madrid en Lazio. Omdat het eerste affiche al snel gespeeld wordt, zet VoetbalNieuws alle info over Celtic voor je op een rijtje!

Geschiedenis Celtic

The Celtic Football Club, kortweg Celtic, werd op gericht op 6 november 1887 en speelt in het groenwit. Een klein halfjaar later speelde de club haar eerste officiële wedstrijd, tegen de Glasgow Rangers, de club die bijna 150 jaar later nog steeds zal worden beschouwd als de grootste concurrent. Niet voor niets wordt de derby tussen de twee clubs uit dezelfde stad dan ook The Old Firm genoemd. De strijd om het Schotse landskampioenschap gaat sinds het seizoen 1984/1985 al onafgebroken tussen deze twee. De laatste club die die hegemonie wist te doorbreken, was Aberdeen.

Celtic speelt haar wedstrijden sinds 1892 op het Celtic Park, dat sinds de renovatie in 1995 maar liefst 60.857 mensen kan ontvangen. Het stadion, één van de grootste van het Verenigd Koninkrijk, wordt door haar imposante karakter ook wel 'Paradise' of 'Parkhead' genoemd. Celtic werd in totaal 53 keer landskampioen van Schotland, twee titels minder dan de Rangers. De eerste werd behaald in 1893, de laatste afgelopen seizoen.

Celtic behaalde haar grootste triomf echter in het jaar 1967, toen het als eerste Britse en eerste niet-Zuid-Europaanse club de Europacup I wist te winnen. In de finale werd Internazionale met 2-1 verslagen. Dat deed de club met trainer en oud-aanvoerder Jock Stein aan het roer. Stein behaalde als trainer met Celtic in totaal negen landstitels, negen bekers en zes keer de Schotse League Cup. Van hem is een standbeeld geplaatst buiten het Celtic Park.

Finale Europacup I tegen Feyenoord

Drie jaar later, in 1970, behaalde Celtic wederom de finale van de Europacup. Toen verloor het van Feyenoord, de tegenstander die het dit seizoen dus weer treft. In San Siro waren Rinus Israël en Ove Kindvall namens de Rotterdammers en Tommy Gemmell namens de Schotten trefzeker. Feyenoord werd daardoor de eerste Nederlandse club die een Europese prijs won.

Na enkele jaren waarin Celtic een faillissement afwendde, zo rond het begin van de jaren tachtig, moest het lang het onderspit delven tegen de Rangers. In de jaren negentig werd bijvoorbeeld slechts één landstitel behaald. Het af en aan tussen beide clubs veranderde compleet tussen 2012 en 2020, toen Rangers wél failliet werd verklaard, terug moest naar de lagere divisies en Celtic tussen die jaren onafgebroken landskampioen werd. Celtic was vrijwel ieder jaar, soms met een kleine onderbreking actief in Europa. Het zij in de Champions League, het zij in de Europa League.

Deze club met een enorme historie en wereldwijd aanzien werd vorig seizoen dus weer landskampioen, onder trainer Ange Postecoglou. Hij is momenteel de eindverantwoordelijke bij Tottenham Hotspur. Brendan Rodgers, die Noord-Ier die Celtic tussen 2016 en 2019 al leidde, keerde daarom terug.


Brendan Rodgers, de huidige trainer van Celtic.

Selectie Celtic

In zijn selectie is centrumspits Kyogo Furuahshi de man met de meeste marktwaarde. De Japanner vertegenwoordigt ongeveer veertien miljoen euro en wist in 88 officiële duels voor Celtic al 57 keer te scoren. Voor hem is Feyenoord dus gewaarschuwd. Dat geldt ook voor zijn landgenoot en spelmaker op het middenveld; Reo Hatate. Centrumverdediger Cameron Carter-Vickers is Amerikaans international en een potige mandekker, maar kampt met een hamstringblessure. Hij zou in het terugduel in Schotland wel in actie kunnen komen. Celtic speelt onder Rodgers vrijwel altijd 4-3-3. Op 3 september tegen de Rangers begon hij met de volgende opstelling: Hart; Taylor, Scales, Lagerbielke, Johnston; Turnbull, McGregor, O'Riley; Maeda, Furuhashi, Abada.

Celtic wacht al heel lang op overwintering in de Champions League. De laatste keer dat de club dat lukte, was namelijk in het seizoen 2012/2013. Toen werd het in de achtste finales kansloos uitgeschakeld door Juventus.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s