Nieuws

KNVB betaalt losgeld na cyber-hack: 'Voorkomen weegt zwaarder dan verspreiding'

KNVB betaalt losgeld na cyber-hack: 'Voorkomen weegt zwaarder dan verspreiding'

12 september - 09:19 Laatste update: 10:06
2

De KNVB heeft eerder dit jaar losgeld betaald nadat cybercriminelen inbraken in het ICT-netwerk van de bond. De Nederlandse voetbalbond wilde hiermee voorkomen dat er vertrouwelijke informatie op straat kwam te liggen.

In april werd de KNVB getroffen door een hack. De groep Lockbit wist binnen te dringen in het netwerk van de KNVB, maar onduidelijk was bij welke gegevens zijn konden. De bond koos er expres voor om losgeld te betalen en niet vast te willen houden aan het principe dat ze niet afgeperst wilden worden. "Mogelijk buitgemaakte bestanden bevatten persoonsgegevens waarvan de verspreiding gevolgen kan hebben voor de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen. Het voorkomen van een dergelijke verspreiding weegt voor de KNVB uiteindelijk zwaarder dan het principe om ons niet te laten afpersen", meldt de bond in het Algemeen Dagblad en De Telegraaf.

Een medewerker van de KNVB was in april in een phishingmail getrapt waarna de hackers in het netwerk konden. De KNVB is er niet volledig gerust op dat de hackers, ondanks de betaling, geen informatie gaan lekken aan de buitenwereld. De bond roept daarom op om de komende tijd alert te blijven op eventuele signalen van misbruik.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s