Reactie

Koeman toetste nieuw systeem bij spelers: 'We konden niet terugkijken naar maart'

Koeman toetste nieuw systeem bij spelers: 'We konden niet terugkijken naar maart'

7 september - 23:30

Ronald Koeman zag dat de systeemswitch die hij doorvoerde bij het Nederlands elftal, goed heeft uitgepakt. Oranje won in eigen huis de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland met 3-0. Volgens de bondscoach kwamen veel spelers terecht in een formatie dat hen gewend is. Hij sprak er vooraf uitgebreid over met een aantal.

Koeman houdt om te beginnen een goed gevoel aan de wedstrijd over, zo vertelt hij aan tafel bij de NOS. "Ik zag hele goede goals, momenten waar we veel aandacht aan hebben besteed. Dumfries was heel belangrijk op de rechter kant." Hij verklaart dat vanaf afgelopen maandag meteen werd gehamerd op het nieuwe systeem en dat dat zijn vruchten afwierp. Wout Weghorst werd in de punt opgesteld, met twee tienen achter hem en twee backs (Daley Blind en Denzel Dumfries) die voetballend vermogen hebben. "Met name Denzel die fysiek heel sterk is. Dat zie je meteen, want in dit systeem spelen die spelers iedere week. Of ze hebben er weleens in gespeeld."

Koeman zag dat Oranje bijna niets weggaf en goed druk zette. Legde hij wellicht zijn hoofd op het hakblok door de switch in het systeem? Als het niet goed gaat, is hij immers kop-van-jut. "Natuurlijk wist ik dat erover gesproken zou worden vanaf het moment dat ik hierover sprak. Ik heb veel jongens na de vakantie gebeld. Virgil (Van Dijk, red.) bijvoorbeeld, ja. Je toetst altijd bij je spelers. Ik vond dit een moment om het te doen. We konden niet terugkijken op de periode van maart. Er waren te veel twijfels in mijn optiek. Het is erger als je het niet doet en dan ziet dat het weer niet goed gaat. Dan sla je jezelf voor de kop. Als het niet lukt, wijzen mensen naar mij. Dat zou dan ook zeer terecht zijn."

Zo ver kwam het dus niet. Oranje speelde goed. "Het is altijd fijn dat je de momenten die je traint, ook terugziet in dat soort momenten. Ik had vanaf de eerste dag het gevoel dat het besef er echt wel was in de groep. Ik heb gezegd dat ze best wel zelfkritisch zijn. Er zit ook heel veel teamgevoel in deze groep. We hebben een aantal fantastische spelers en over bereidheid geen klagen."

Koeman wil nog niet vertellen of hij nu ook standaard op deze weg verder gaat, met 5-3-2. "Ik weet het niet. Ik heb bewust deze wedstrijd centraal gesteld. We gaan steeds maar weer over het systeem praten, maar we hebben spelprincipes. Je moet er niet wakker van liggen, want zoveel verschil geeft het ook niet. Natuurlijk heb ik gezegd dat we 4-3-3 gaan spelen, maar als je daar niet voldoende houvast in hebt en de resultaten zijn niet goed genoeg, dan moet je wat anders."

Oranje komt aanstaande zondag weer in actie. Dan staat de uitwedstrijd tegen Ierland op het programma. Zij verloren donderdagavond met 2-0 van Frankrijk.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s