Reactie

Van Dijk erkent dat Oranje beter moet: 'Daar zijn we ons ook heel erg van bewust'

Van Dijk erkent dat Oranje beter moet: 'Daar zijn we ons ook heel erg van bewust'

6 september - 19:21 Laatste update: 19:22

Virgil van Dijk erkent dat het spel van Oranje in vele opzichten beter moet. De aanvoerder van het Nederlands elftal staat donderdag en zondag met zijn teamgenoten tegenover Griekenland en Ierland, in de strijd om EK-kwalificatie. Een belangrijke interlandperiode, zo weet ook de routinier.

Voor Van Dijk is het geen geheim dat er in maart tegen Frankrijk en Gibraltar en in juni tegen Kroatië en Italië niet goed werd gepresteerd. "Daar zijn we ons ook heel erg van bewust", aldus de aanvoerder in gesprek met het Algemeen Dagblad. "We zijn nu kort bij elkaar, maar met de bondscoach is daar al veel over gesproken de laatste tijd. In dat opzicht is de voorbereiding al een tijdje bezig."

Het Nederlands elftal kreeg in de voorbije maanden daarom veel kritiek. Sommige spelers zouden te lief zijn geweest richting elkaar, ondanks dat ze wel zelfkritisch zijn. Bondscoach Ronald Koeman stelde dat zijn spelers juist richting elkaar wel wat harder mogen zijn. Volgens Van Dijk heeft dat deels met generaties te maken. "Deze spelers willen elkaar absoluut beter maken, zeker, we zijn daar continu mee bezig, maar deze generatie zoekt dat van nature misschien wat meer in het positieve", zo vertelt hij. "Door elkaar een goed gevoel te geven, kom je samen verder. Dat is een beetje de gedachte. Misschien kan het allemaal wel wat directer, ja. Je hoeft elkaar niet meteen af te breken, maar de lat moet wel hoog blijven liggen. Hoger ook dan in de laatste paar interlands."

Dat gezegd hebbende, beseft Van Dijk maar al te goed dat er cruciale wedstrijden aan komen voor Oranje. Tegen Griekenland en Ierland moet er simpelweg gewonnen worden om kwalificatie voor het EK stevig in eigen hand te houden. Hij waakt echter voor negativiteit. "De druk van buitenaf, alle meningen over ons: het beste is om ons te richten op waar we invloed op hebben. Dat is het voetbal. Presteren op het veld. We zullen samen alle voorwaarden moeten scheppen om deze wedstrijden te winnen, zowel van Griekenland als zondag van Ierland."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s