Exclusive

Koeman wijst doelman aan: de kwaliteiten van Noppert, Flekken en Verbruggen!

Koeman wijst doelman aan: de kwaliteiten van Noppert, Flekken en Verbruggen!

5 september - 14:30 Laatste update: 6 september - 14:24
8

Bondscoach Ronald Koeman heeft Mark Flekken aangewezen als doelman van het Nederlands elftal voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland. Daarmee troeft hij Andries Noppert en Bart Verbruggen af in de concurrentiestrijd. Wat zeggen de statistieken en bovenal; ben je het ermee eens? Laat je mening gelden in de poll hieronder of discussier in de comments!

Wedstrijdstatistieken Noppert/Flekken/Verbruggen

Statistieken vanaf het seizoen 2022/2023 tot nu. De cijfers tussen haakjes zijn de cijfers in interlands. Verbruggen heeft tot dusver nog geen interland gespeeld.

Wedstrijden: 24 (5) – 45 (4) – 25
Clean sheets: 9 (2) – 16 (0) – 10
Clean sheet percentage: 37,5% (40%) - 35,5% (0%) - 40%
Aantal tegendoelpunten: 29 (4) – 54 (6) – 30
Gemiddeld aantal tegendoelpunten per wedstrijd: 1,2 (0,8) – 1,2 (1,5) – 1,2
Reddingen: 46 (18) – 146 (8) – 92
Reddingpercentage: 70% - 75% - 85%
Gemiddeld aantal reddingen per wedstrijd: 1,9 (3,6) – 3,2 (2) – 3,7
Percentage gepakte voorzetten: 10% - 6% - 11%
Strafschoppen gepakt in gehele carrière: 1/9 – 5/39 – 1/8
Percentage gepakte strafschoppen in gehele carrière: 11% - 13% - 12,5%
Passnauwkeurigheid: 72% – 74% - 80%
Gemiddelde afstand van doeltrappen (meters): 42,3 – 56,2 – 34,1

Andries Noppert

Geboortedatum: 7 april 1994 te Heerenveen (29 jaar)
Club: SC Heerenveen
Lengte: 2,03 meter
Gewicht: 78 kilogram
Been: Links

Andries Noppert maakte op 28-jarige leeftijd zijn debuut in het Nederlands elftal. De 'Toren van Joure' deed dat in de poulewedstrijd tegen Senegal op het WK in Qatar. Sindsdien keepte hij vijf interlands - allemaal op dat eindtoernooi - waardoor hij de meeste ervaring in het Nederlands elftal heeft van de door Koeman opgroepen keepers.

Met zijn imposante lengte van 2,03 meter biedt hij een groot fysiek voordeel in luchtduels en bij hoge ballen. Echter, opvallend genoeg moet Noppert het in de meeste statistieken afleggen tegen zowel Flekken als Verbruggen. Zo heeft hij bijvoorbeeld zijn cijfers in het Nederlands elftal mee, maar als we kijken naar zijn prestaties bij Heerenveen, is dat toch wel anders. Zo staan de drie heren qua tegendoelpunten per wedstrijd precies gelijk, maar is het reddingspercentage en de passnauwkeurigheid van Noppert een klein minpuntje.

Sterke punten: Ervaring in Oranje, lengte

Zwakke punten: Voetwerk, reddingspercentage


Andries Noppert was onder bondscoach Louis van Gaal de eerste keeper op het WK in Qatar.

Mark Flekken

Geboortedatum: 13 juni 1993 te Kerkrade (30 jaar)
Club: Brentford (ENG)
Lengte: 1,95 meter
Gewicht: 87 kilogram
Been: Rechts

De man in vorm, zonder blessures en met de meeste speelminuten, is ook de oudste van het trio. De 30-jarige Mark Flekken uit Limburg wil eindelijk zijn kans grijpen in Oranje. Hij maakte op 26 maart 2022 zijn debuut in de oefeninterland tegen Denemarken en verdiende afgelopen zomer een transfer van SC Freiburg naar Brentford in de Premier League. Flekken beleefde een paar ongelukkige wedstrijden in het Nederlands elftal tot dusver en zag in de winter een plaats in de WK-selectie aan zijn neus voorbij gaan. Bondscoach Louis van Gaal koos destijds voor Bijlow, Noppert en Remko Pasveer. Reden voor revanchegevoelens bij Flekken dus. "Ik denk dat ik de beste papieren heb op dit moment", zo zei Flekken dinsdag in gesprek met de NOS.

Flekken stijgt qua platte statistieken boven Noppert en Verbruggen uit, omdat hij simpelweg de meeste minuten heeft gemaakt en dus in een bepaald wedstrijdritme zit. Een pré voor de doelman, dat is duidelijk. Echter, van de fysiek sterke Flekken zou je iets meer mogen verwachten in het pakken van hoge ballen. Qua reddingspercentage staat hij, weliswaar met een minieme marge, onderaan van de drie. Andere sterke punten zijn Flekkens gestopte strafschoppen en zijn uittrappen, die over het algemeen ver komen.

Sterke punten: Meeste wedstrijdritme, wil om zich te revancheren, fysiek, uittrappen, strafschoppen

Zwakke punten: Hoge voorzetten, clean sheets


Mark Flekken tijdens zijn tweede interland voor Oranje, de oefenwedstrijd tegen Duitsland.

Bart Verbruggen

Geboortedatum: 18 augustus 2002 te Breda (21 jaar)
Club: Brighton & Hove Albion (ENG)
Lengte: 1,93 meter
Gewicht: 66 kilogram
Been: Rechts

Bart Verbruggen is de jongste en moet nog wachten op zijn debuut in Oranje, wat wellicht tegen Griekenland of Ierland zou kunnen gebeuren. Verbruggen maakte vorig seizoen grote indruk bij RSC Anderlecht en verdiende zodoende een transfer naar de Premier League. Kijken we puur en alleen naar de statistieken, dan legt hij ook de beste cijfers af. In 25 officiële wedstrijden sinds het begin van het seizoen 2022/2023, heeft hij het hoogste percentage clean sheets en het hoogste reddingspercentage van dit trio. Bovendien stijgt zijn passnauwkeurigheid ver boven dat van Noppert en Flekken.

Verbruggen geldt als het grootste keeperstalent van Nederland van zijn leeftijdscategorie. Zijn uittrappen, wedstrijdritme en mindere fysiek t.o.v. van zijn twee concurrenten zijn eigenlijk de enige punten waarbij hij pas op de plaats moet maken.

Sterke punten: Reddingspercentage, clean sheets, jong talent, passnauwkeurigheid

Zwakke punten: Geen ervaring in Oranje


Bart Verbruggen keepte tot dusver alleen interlands in Jong Oranje.

Conclusie

In conclusie tonen Noppert, Flekken en Vebruggen elk hun unieke sterktes en zwaktes, maar liggen ze qua statistieken soms toch ook zeer dicht bij elkaar. Noppert, met zijn indrukwekkende lengte en ervaring in het Nederlands elftal, kan werken aan zijn reddingspercentage en voetwerk. Flekken, de oudste en meest ervaren in het clubvoetbal, blinkt uit in wedstrijdritme, fysieke kracht en het pakken van strafschoppen. Verbruggen is daarentegen de benjamin van het trio, maar wel degene met de beeste keepende statistieken. Hij moet echter nog ervaring op doen in het Nederlands elftal.

Wie moet er volgens jou onder de lat staan tegen Griekenland en Ierland? Laat het weten in de poll hieronder of discussieer in de reacties!

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

No Poll