Exclusive

PSV hoopt op terugkeer Lozano, maar hoe verloopt zijn carrière tot nu toe?

PSV hoopt op terugkeer Lozano, maar hoe verloopt zijn carrière tot nu toe?

30 augustus - 07:30 Laatste update: 07:54

PSV hoopt deze week nog Hirving Lozano terug te halen naar Eindhoven. De Mexicaan verliet de Eindhovenaren enkele jaren geleden voor een avontuur bij SSC Napoli, maar kan nu dus terugkeren op het oude nest. Voetbalnieuws duikt in de carrière van de vleugelaanvaller.

Lozano, geboren 30 juli 1995 te Mexico Stad, doorliep de gehele jeugdopleiding van Pachuca en debuteerde op 9-2-2014 voor de Mexicaanse ploeg in het eerste. Zijn debuut leverde direct een doelpunt op en dat werd ook zeker niet zijn laatste.

Rising star

Waar veel spelers al vroeg naar Europa vertrekken, bleef Lozano eerst meerdere jaren actief bij Pachuca. Voor de Mexicanen speelde hij maar liefst 149 wedstrijden waarin hij 43 keer scoorde en 31 assists gaf. Aan de andere kant, speelde hij deze wedstrijden voor zijn 21e. De CONCACAF Champions League werd gewonnen en Lozano werd uitgeroepen tot talent van het toernooi. Daarnaast werd hij topscorer. De aanvaller brak al vroeg door, maar kon ook al op jonge leeftijd rekenen op interesse van Europese grootmachten. Ajax en Benfica werden genoemd, maar ook Manchester United zat op het vinkentouw. Pachuca bevestigde in 2016 dat de club in gesprek was met United, maar een transfer kwam er nooit.

Celta de Vigo leek een jaar later logische stap aangezien de Spanjaarden samen werkten met Pachuca. Toch kwam de naam van PSV uiteindelijk uit de koker. Een huurdeal waarin Manchester City Lozano zou kopen werd in de Engelse media geopperd, maar de Mexicaan zette zijn handtekening onder een contract tot de zomer van 2023 in Eindhoven. Technisch directeur Marcel Brands was dolblij. "We zijn meer dan zes maanden met deze transfer bezig geweest en enige creativiteit was nodig om de transfer uiteindelijk te laten slagen", was zijn eerste reactie na een deal ter waarde van 12,5 miljoen euro.

Lozano in duel met zijn mogelijk toekomst teamgenoot Sergino Dest

Bij PSV had men al snel door dat ze goud in handen hadden. Lozano groeide uit tot een publiekslieveling en zijn naam werd wekelijks gescandeerd door het stadion. Er werd een landskampioenschap gevierd en bovenal Champions league gevoetbald door de ploeg uit Eindhoven en mede door Lozano was dat mogelijk. Toen Napoli er uiteindelijk vandoor ging met Lozano gaf dat gemengde gevoelens. Chucky kwam slechts 79 keer uit voor PSV en was daarin goed voor veertig doelpunten en 23 assists. Over een transfersom die kon oplopen tot 45 miljoen euro was niemand rauwig, maar toch had men het gevoel dat er meer in had gezeten. De aanvaller was zelf ontevreden met de selectie van PSV op dat moment en koos er voor om Eindhoven na slechts twee seizoen al weer te verlaten. "Ik vertrek hier als een gelukkig man. Het kampioenschap was een ongelooflijk moment, echt fantastisch. Ik had daarnaast de droom om ooit in de Champions League te spelen. Dat lukte met PSV en dat was echt geweldig", schreef de aanvaller na zijn vertrek uit Eindhoven.

Wat eveneens zorgde voor de hoge transfersom naar Napoli was het WK 2018 in Rusland. Regerend Wereldkampioen Duitsland mocht het in de eerste wedstrijd opnemen tegen Mexico en ging ten onder door een doelpunt van Lozano. De Mexicaan speelde een zeer sterk toernooi en zette het land op zijn kop toen de Duitsers werden uitgeschakeld en Mexico op plaatst twee eindigde. Brazilië bleek in de volgende ronde echter een maatje te groot, maar nog altijd is Lozano een vaste kracht in het Mexicaanse elftal.

Successen in Napels

Voor Napoli was Lozano een recordaanwinst. Nooit eerder werd er zo veel betaald voor een speler als voor de Mexicaan. Succesvol was zijn periode in Italië zeker, maar zijn belofte maakte hij nooit waar. In zijn eerste seizoen moest Lozano wennen aan de Italiaanse competitie, maar zijn tweede seizoen was veruit zijn beste. Wekelijks was de Mexicaan bepalend, maar toch bleef dat prijskaartje aan hem kleven. In de seizoenen die volgende kwam Lozano wel wekelijks in actie, maar veel doelpunten werden er niet gemaakt. Afgelopen seizoen beleefde de 28-jarige aanvaller wellicht zijn hoogtepunt uit zijn carrière. Lozano kende niet altijd meer een basisplaats, maar werd met Napoli kampioen van Italië.

Toekomst in Eindhoven?

Over de toekomst van Lozano wordt al maanden gespeculeerd. In de winter hielden Chelsea en Arsenal de situatie van de Mexicaan nog in de gaten. Momenteel worden clubs uit de MLS en Saudi-Arabië genoemd als mogelijke bestemming, maar één ding lijkt zeker. Lozano mag weg bij Napoli. PSV hoopt toe te slaan. De Mexicaan heeft achter de schermen meer dan eens aangegeven hoe fijn hij het had in Eindhoven en zou zelf open staan voor een terugkeer. Of PSV en Lozano ook volgende week nog in één adem worden genoemd is de vraag, maar volgens Italiaanse media kan het snel lopen tussen beide.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s