Exclusive

Wie is Georges Mikautadze, de nieuwe aanvallende aanwinst van Ajax?

Wie is Georges Mikautadze, de nieuwe aanvallende aanwinst van Ajax?

3 september - 22:51 Laatste update: 22:51
4

Ajax heeft zich versterkt met Georges Mikautadze. De 21-jarige aanvaller komt over van FC Metz. Wie is deze in Frankrijk geboren Georgiër eigenlijk? VoetbalNieuws neemt hem onder de loep.

Achtergrond en spelerscarrière

De 22-jarige Mikautadze wordt op 31 oktober 2000 geboren in het Franse Lyon. In 2007 begint Mikautadze met voetballen bij FC Gerland, waarna hij in 2008 wordt opgepikt om bij het grote Olympique Lyon te spelen. Bij deze Franse topclub doorloopt hij de jeugdopleiding, maar dat is geen groot succes.

AS Saint-Priest pikt Mikautadze uiteindelijk in 2017 op, waarna hij bij FC Metz belandt. Die club leent hem uiteindelijk in 2020 uit aan het Belgische RFC Seraing, waar hij twee jaar lang voor uitkomt. Na wat vlieguren te hebben gemaakt in België krijgt Mikautadze de kans bij Metz en dat blijkt een groot succes: met Metz promoveerde hij afgelopen seizoen naar de Ligue 1.

Door zijn goede prestaties in het clubvoetbal valt Mikautadze ook op bij het nationale elftal van Georgië, het land waar hij naar eigen zeggen al vanaf kinds af aan voor uit wil komen. In 2021 maakt Mikautadze zijn debuut voor de nationale ploeg en de teller staat nu op zestien interlands en vier goals.

Topseizoen bij Metz

Afgelopen seizoen was hét seizoen waarin Mikautadze doorbrak. De aanvaller annex middenvelder wordt met liefst 23 goals topscorer van de Ligue 2. Mede door de goede prestaties van Mikautadze weet Metz te promoveren naar de Ligue 1, achter kampioen Le Havre. Naast zijn hoge aantal goals komen er ook acht assists van de voet van Mikautadze.

Wie is Georges Mikautadze, het Ajax-alternatief dat topscorer werd in de Ligue 2?

Wat voor speler is Mikautadze?

Mikautadze is een speler die op dezelfde posities uit de voeten kan als Kudus. De 1,76 meter lange Georgiër heeft als voorkeusvoet zijn rechter, maar uit zijn beelden blijkt dat hij kan scoren met beide benen, zelfs van buiten de zestien. Het schot van Mikautadze is dan ook een belangrijk wapen en daarnaast heeft hij ook een verfijnde techniek waarmee hij zijn ploeggenoten vaak met 'wippertjes' weet te bereiken.

In feite lijkt Mikautadze ook veel op Steven Berghuis, maar dan met een rechter been. Het is niet zo dat hij de ballen in de diepte vraagt, maar juist veel in de voeten. Of Ajax-trainer Maurice Steijn dus met Berghuis én Mikautadze kan spelen is de grote vraag.  

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s