Nieuws

Wat zijn de meest controversiële transfers in de voetbalgeschiedenis?

Wat zijn de meest controversiële transfers in de voetbalgeschiedenis?

23 augustus - 20:21

In de voetbalwereld bestaan er grote rivaliteiten tussen bepaalde clubs. Wanneer spelers rechtstreeks de overstap maken naar een rivaliserende club, leidt dat dan ook regelmatig tot veel commotie en woede bij de supporters. Wat zijn de meest controversiële transfers in de voetbalgeschiedenis? VoetbalNieuws zet ze voor je op een rijtje.

Johan Cruijff

Image from Gyazo

Cruijff in 1984 in een uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles in het shirt van Feyenoord

Een van de meest spraakmakende transfers is ongetwijfeld Johan Cruijff die in 1983 de overstap maakte van Ajax naar aartsrivaal Feyenoord. Cruijff lag in de clinch met het bestuur van Ajax over geld en had een conflict met de trainer over speeltijd. De ras-Ajacied besloot wraak te nemen en zette zijn handtekening onder een contract in Rotterdam. Bij Feyenoord kreeg de Amsterdammer geen vast salaris, maar werd hij betaald op basis van recettes. Voor iedere bezoeker boven het gemiddelde bezoekersaantal van twintigduizend, kreeg Cruijff vijf euro.

Van Barcelona naar Real Madrid

Image from Gyazo

Figo in duel met Van Bronckhorst in een El Clásico in Camp Nou (2004)

Luis Figo maakte in 2000 de overstap van Barcelona naar Real Madrid voor het destijds astronomische bedrag van 60 miljoen euro. De Portugees was een gevestigde naam bij de Catalanen. In zijn vijf seizoenen voor de club speelde hij 246 wedstrijden waarin hij 45 keer scoorde en 68 assists gaf. Dit kwam hem op veel woede en verwensingen van Barcelona-fans te staan. Tijdens de eerstvolgende Clásico in Camp Nou werd hij bekogeld met van alles en nog wat.

Robin van Persie 

Image from Gyazo

Van Persie in een wedstrijd voor Arsenal tegen River Plate (2004)

Een van de meest omstreden transfers van de recentere jaren is ongetwijfeld die van Robin van Persie in 2012. De Nederlandse spits verruilde zijn geliefde Arsenal na acht seizoenen voor aartsrivaal Manchester United. Van Persie was een publiekslieveling in Londen. Hij speelde 278 wedstrijden voor The Gunners, waarin hij maar liefst 132 keer scoorde en 58 assists gaf. Hij maakte zijn nieuwe club het seizoen erna direct kampioen en pakte met 26 doelpunten de topscorerstitel. Wat het allemaal extra pijnlijk maakte, was dat Van Persie de eerste volgende wedstrijd na het kampioenschap de traditionele erehaag ontving van Arsenal in het Emirates Stadium.

De transfers naar Der Rekordmeister

Image from Gyazo

Götze na zijn doelpunt tegen zijn toekomstige werkgever in de Allianz Arena (2012)

De Duitser Mario Götze verruilde in 2013 Borussia Dortmund voor aartsrivaal Bayern München, tot grote woede van de fans. De aanvallende middenvelder was onderdeel van het sterrenelftal van Dortmund dat in het seizoen 2012/2013 de Champions League-finale bereikte. Naast Götze maakten ook Robert Lewandowski en Mats Hummels later de overstap naar Der Rekordmeister.

Als aanvoerder van Feyenoord naar Ajax

Image from Gyazo

Berghuis in zijn laatste wedstrijd voor Feyenoord tegen FC Utrecht (2012)

In de Nederlandse transferhistorie is de overgang van Steven Berghuis van Feyenoord naar Ajax een move die voor de nodige commotie zorgde. Als aanvoerder van de Rotterdammers besloot de aanvaller zijn handtekening te zetten onder een contract in Amsterdam. Ajax maakte 5,5 miljoen euro over naar de Rotterdammers, iets wat voor de fans veel te weinig was.

Andere spraakmakende transfers die het benoemen waard zijn, zijn Ashley Cole die van Arsenal naar Chelsea ging, Sol Campbell die van Tottenham Hotspur naar Arsenal ging en Roberto Baggio die van Fiorentina naar Juventus ging en daarmee heuse rellen in Italië veroorzaakte.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s