Exclusive

Wie is Sarina Wiegman, de Nederlandse bondscoach van Engeland met vier finales?

Wie is Sarina Wiegman, de Nederlandse bondscoach van Engeland met vier finales?

31 augustus - 19:38 Laatste update: 19:40
2

Sarina Wiegman is zeker in Engeland momenteel hét gesprek van de dag. De bondscoach van het vrouwenelftal van The Three Lionesses bereikte vier keer op rij een internationale finale. Wie is deze Nederlandse trainster eigenlijk? VoetbalNieuws zet haar in de spotlights.

Achtergrond en carrière

De 53-jarige Wiegman wordt op 26 oktober 1969 geboren in Den Haag. Als voetbalster kwam ze negen jaar uit voor Ter Leede, een club die één van de voortrekkers was van het voetbal zoals we dat hedendaags in Nederland kennen. Met Ter Leede won ze twee maal de landstitel en één keer de KNVB Beker en daarnaast had ze een baan als docent lichamelijke opvoeding.

Na haar voetbalcarrière begon het doceren blijkbaar toch weer te kriebelen en ging Wiegman het trainersvak in. Ze begon bij ADO Den Haag, waar ze in totaal zeven jaar lang aan het roer stond. In 2014 maakte ze de overstap naar het Nederlands vrouwenelftal, waar ze als assistent begon. In 2015 werd ze even interim bondscoach en daarnaast was ze nog assistent bij het mannenelftal van Sparta Rotterdam, maar vanaf 2017 stond Wiegman aan het roer als eindverantwoordelijke bij Oranje.

Vier finales

Vanaf het moment dat Wiegman aan het roer stond bij Oranje volgde succes op succes. In 2017 won ze het EK met de Oranje Leeuwinnen, dat in eigen land werd gehouden. Het blijkt één van de meest belangrijke momenten in de geschiedenis van het Nederlandse vrouwenvoetbal, want vanaf dat moment begint het steeds meer te leven. 2019 zijn Wiegman en haar Leeuwinnen opnieuw heel dichtbij een groot succes. Tijdens het WK in Frankrijk wordt wederom de finale bereikt, maar daarin trekt de Verenigde Staten aan het langste eind.


Een trotse Sarina Wiegman lift de EK-trofee in de Grolsch Veste die de Oranje Leeuwinnen zojuist hebben gewonnen tijdens de editie van 2017

De prestaties van Wiegman vallen op in het buitenland, zo ook in Engeland, waar het vrouwenvoetbal een stuk groter is dan in Nederland. Ze besluit in 2021 om de stap naar The Three Lionesses te maken en ook dat levert weer een groot succes op. Alsof het zo moet zijn wint Engeland het EK, dat ook in eigen land wordt gehouden, door de finale van Duitsland te winnen.

Wiegman wordt in Engeland bewierookt en de verwachtingen voor het WK van 2023 zijn hooggespannen. Tijdens het toernooi dat in Australië en Nieuw-Zeeland wordt gehouden blijft Engeland enigszins onder de radar, maar wordt opnieuw wedstrijd na wedstrijd gewonnen. In de halve finale van het toernooi wordt gastland Australië met 3-1 verslagen en dat betekent dat Wiegman voor de vierde keer op rij in een finale van een eindtoernooi staat. Daarin was Spanje de tegenstander. De finale ging uiteindelijk met 1-0 verloren. 

Mogelijk promotie naar de mannen

Door de keer op keer herhaalde succesvolle prestaties staat Wiegman er goed op bij de Football Association (FA), de Engelse voetbalbond. Zo goed zelfs dat de Engelse tak onlangs bracht dat Wiegman mogelijk in aanmerking komt om de mannen onder haar hoede te nemen. Ze wordt gezien als mogelijke kandidaat om Gareth Southgate op te volgen. The Telegraph meldt dat ze ook in beeld is bij de KNVB als toekomstig opvolger van bondscoach Ronald Koeman. Mocht dat er uiteindelijk van komen, dan is dat een primeur in het mannenvoetbal. Nooit trainde een vrouw een internationaal mannenvoetbalelftal.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!