Exclusive

Wie is James McAtee, het Ajax-doelwit van City dat Kudus mogelijk gaat opvolgen?

Wie is James McAtee, het Ajax-doelwit van City dat Kudus mogelijk gaat opvolgen?

29 augustus - 13:38 Laatste update: 13:38

Ajax hoopt James McAtee aan te trekken als vervanger voor Mohammed Kudus. De Amsterdammers komen na Carlos Forbs daarmee weer uit bij een jeugdspeler van Manchester City. Wie is McAtee eigenlijk? VoetbalNieuws stelt hem aan je voor.

Achtergrond en spelerscarrière

De twintigjarige James McAtee wordt op 18 oktober 2002 geboren in het Engelse Salford. In 2019 wordt hij opgepikt door Manchester City, waar hij in de jeugdopleiding mag gaan spelen. In de zomer van 2020 maakt McAtee al de overstap naar de Onder 23 van City. In beide seizoenen wordt de Engelsman kampioen met de club en in dat laatste seizoen wordt hij zelfs topscorer van de competitie met achttien doelpunten.

Door het succes haalt Pep Guardiola McAtee in 2021 ook al geregeld bij het eerste elftal. Het debuut van de aanvallend ingestelde speler in de Premier League is in november 2021 tegen Everton. Later in dat seizoen speelt McAtee ook nog in de Champions League tegen Sporting Portugal.

McAtee lijkt uitgeleerd in het beloftenelftal van City en dus wordt hij in het seizoen 2022/23 uitgeleend aan Sheffield United. In de Championship maakt de huurling een moeilijke start door, maar sluit hij het seizoen af met prima statistieken. In totaal komt hij tot negen goals en vier assists.

Contractsituatie en marktwaarde

McAtee ligt nog meerdere jaren vast bij Manchester City en verlengde in de zomer van 2023 nog zijn contract. De Engelsman heeft een contract tot de zomer van 2026 en een marktwaarde van twaalf miljoen. De Amsterdammers kunnen McAtee enkel huren, want Manchester City staat niet open voor een verkoop. 

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s