Wanneer is de Eredivisie opgericht en hoe werkte het daarvoor?

Wanneer is de Eredivisie opgericht

De Eredivisie is de grootste voetbalcompetitie in Nederland en zorgt ieder seizoen voor het nodige spektakel. Wanneer is deze competitie opgericht en hoe werkte het voetbal in Nederland in de tijd daarvoor? VoetbalNieuws komt met een geschiedenisles. 

In Nederland wordt sinds 1898 gestreden om de landstitel, maar de Eredivisie was destijds nog niet in het leven geroepen. De landstitel werd in de 19e en in de eerste helft van de 20ste eeuw gehaald door middel van een kampioenscompetitie. Kort samengevat: alle clubs speelden in een bepaald district en de kampioenen van elk district namen het vervolgens tegen elkaar op. De Jupiler Pro League, die nog een kampioensronde kent, is hiermee enigszins vergelijkbaar, met als groot verschil dat er geen geografische beperkingen worden opgelegd.

De Eredivisie werd in het seizoen 1956-1957 in het leven geroepen. Met het invoeren van de Eredivisie verdwenen de geografische beperkingen en speelden de sterkste achttien clubs in die competitie. De achttien clubs die aan het eerste seizoen in de Eredivisie begonnen, waren Ajax, Amsterdam, BVV, DOS, Eindhoven, Elinkwijk, sc Enschede, Feyenoord, Fortuna ’54, GVAV, MVV, NAC, NOAD, PSV, Rapid JC, Sparta, VVV en Willem II. Alleen Ajax en Feyenoord hebben zich sindsdien ieder jaar in de Eredivisie mogen melden.